Curaçao moet in strijd tegen Corona gaan meten

Eline van den Broek, Phd.
Curaçao moet in haar strijd tegen corona-besmetting beter en slimmer meten. Dat zegt Dr. Eline van den Broek, biostatisticus en gezondheidseconoom verbonden aan het Larner College of Medicine van de Universiteit van Vermont (USA).

Luister hier naar een gesprek van Eline van den Broek en NOS-journalist Dick Drayer

In de basis komt het neer op een gebrek aan kwalitatief bruikbare data. "Curaçao moet het aantal Corona-gevallen meten en dan niet onder de zieke mensen die zich door jouw casedefinitie toch al melden, maar je moet het aantal gevallen onder je hele bevolking meten door te testen", zegt Van Den Broek.

De professor in Vermont heeft goed nieuws voor Curaçao. "Je hoeft niet de hele bevolking te testen voor wetenschappers om een cijfer te produceren waar je wat mee kunt."

Met deze cijfers kun je dat extraheren naar je bevolking, zodat je iets van zeggen over corona-besmetting onder je mensen. Terwijl het testen onder de zieke of oudere bevolking die in het ziekenhuis of thuis zijn opgenomen aan de hand van een gehanteerde case-definitie, zoals nu op  Curaçao gebeurt, eigenlijk leidt tot een vergelijking van appels met peren. "Dan kun je als epidemioloog beter  zeggen: ik weet het niet."

Het mooie en tweede punt is volgens Van Den Broek, dat we op basis van representatieve cijfers causale verbanden kunnen ontdekken. "Bijvoorbeeld welke demografische elementen spelen een rol? Maar ook welke omgevingsfactoren en hoe hebben die invloed op de epidemiologie van de verspreiding van Corona? Je kunt wel zeggen: het virus grijpt om zich heen, maar we willen allemaal weten, waarom die persoon wel en waarom die ander niet?

De strategie die Curaçao nu kiest, is om draconische of verregaande maatregelen te nemen - voor iedereen - in een poging om besmetting met het covid-19 virus te voorkomen. "Een direct gevolg van het gebrek aan bruikbare data op het eiland en dus neemt epidemioloog Izzy Gerstenbluth maar het zekere voor het onzekere en adviseert een lockdown."

Dat is volgens Van Den Broek nog billijken, maar hij moet ook vooruitdenken en voorstellen schrijven om te gaan investeren in 'meten is weten'. "Je kunt zieke mensen blijven testen wat je wil, en je kan blijven benoemen hoeveel gevallen er zijn bijgekomen - dat is niet perse verkeerd -, maar het kan zoveel beter.

Van Den Broek zegt dat deze aanpak waarvoor Gerstenbluth kiest wellicht nu veel draagvlak heeft in de samenleving, al was het maar om de angst weg te nemen en paniek te voorkomen. Maar dat dat sentiment snel over is als de eerste mensen op straat komen te staan omdat ze gewoon geen brood meer kunnen betalen. "Dan gaan mensen daar heel anders over denken en dat hoeft niet heel lang te duren."

Gerstenbluth zou volgens Van Den Broek gewoon hardop moeten zeggen dat Curaçao massaal moet investeren in een representatieve steekproef onder de hele populatie en daarin gaan testen. "Daarmee kunnen er betere berekeningen kunnen maken over het verloop van het virus op het eiland, waar de overheid vervolgens beleid op kan maken. De deskundige zegt het dan. Maar zolang die dat niet gaat zeggen, zal dat ook niet gebeuren."

Het scenario dat zich met de voortzetting van het huidige beleid kan aftekenen, zeg twee weken verder, is dat de eerste Curaçaoënaars geen boodschappen meer kunnen doen omdat ze geen werk meer hebben, honger gaan lijden, rond gaan struinen; de criminaliteit neemt toe, aldus Van Den Broek. "En dan gaat de overheid paniek beslissingen nemen, want die staan dan voor hele andere problemen."

Vraag is waarom Gerstenbluth c.s. met deze wijsheid niet aan de slag gaat. Volgens Van den Broek waarschijnlijk een kwestie van geld en mankracht. "Dat zien we althans vaak, maar is een minder valide argument. Een kwestie van keuzes maken en prioriteiten stellen. Zet in op testen, al lijkt het niet het meest prangende, maar ik verzeker je dat je daar over twee weken heel anders over gaat denken."

LEES OOK:

- Betere gegevens nodig, onmiddellijk, voordat we domme beslissingen nemen over het Coronavirus

- Wiskunde van leven en dood: hoe ziektemodellen nationale shutdowns en ander pandemisch beleid vormgeven

- Iceland is Doing Science

- The Global Impact of COVID-19 and Strategies for Mitigation andSuppression

------
Eline van den Broek-Altenburg, PhD,  voormalig journalist - onder andere op Curaçao - en adviseur gezondheidsbeleid in het Nederlandse en Europese parlement en is momenteel professor aan het Larner College of Medicine aan de Universiteit van Vermont. Volg haar op Twitter op @E_line en #ReDoTheMath