Al het nieuws

Meisje van 14 raakte zwanger

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een man die een meisje van 14 jaar seksueel misbruikt en zelfs zwanger gemaakt heeft, heeft vorige week een gevangenisstraf opgelegd gekregen van vier jaar. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van ruim 30.000 gulden.

F02 Ontucht dushiDe zwangerschap is op medisch advies inmiddels afgebroken. In het vonnis wordt uitgelegd: ,,De verdachte, destijds 30-31 jaar, heeft meerdere malen ontuchtige handelingen gepleegd met een minderjarig meisje van destijds nog slechts 14 jaar. Hij is ’s nachts in haar slaapkamer gekomen, heeft haar op verschillende intieme delen van het lichaam betast en is met zijn penis haar vagina binnengedrongen. De man is de partner van de halfzus van het slachtoffer en woonde ten tijde van de ontucht bij de vader en moeder van zijn partner en haar zusje (het slachtoffer) in huis. Het meisje en de rest van het gezin beschouwden de verdachte als een familielid en vertrouwden hem als zodanig. De ontuchtige handelingen vonden plaats in de ouderlijke woning en de privéslaapkamer van het slachtoffer, de plek waar zij zich als kind bij uitstek veilig had moeten kunnen voelen. Het meisje, dat op dat moment dus slechts 14 jaar oud was en geen enkele seksuele ervaring had, heeft verklaard dat de ontuchtige handelingen tegen haar wil plaatsvonden, maar dat zij bang was voor de verdachte en zich schaamde voor haar familie.”

In het vonnis wordt uitgelegd dat een DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat zij van deze man zwanger is geraakt. ,,Naast het feit dat er tegen haar wil ontuchtige handelingen met haar zijn gepleegd, is het slachtoffer als gevolg van de - kennelijk onbeschermde - seks met de verdachte zwanger geraakt, zoals uit DNA-onderzoek afdoende is komen vast te staan. Op medisch advies is deze zwangerschap afgebroken, hetgeen bovenop de ontucht eveneens een zeer traumatische ervaring is geweest voor het jonge slachtoffer”, zo staat in het vonnis.

Daarin staat ook dat de man tijdens zijn handelingen op geen enkel moment oog heeft gehad voor de gevoelens en de belangen van het slachtoffer en alleen uit was op zijn eigen behoeftebevrediging. ,,Met zijn handelwijze heeft de verdachte meermalen op zeer ernstige wijze inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van een minderjarig en onervaren meisje en haar vertrouwen in hem beschaamd. De ervaring leert dat slachtoffers van dergelijk gedrag hiervan ernstige en langdurige gevolgen kunnen ondervinden in hun persoonlijke en seksuele ontwikkeling. Bij het meisje lijkt deze problematiek nu ook al aan de orde. Ze ervaart machteloosheid en schaamte, ze voelt zich vies en ervaart afwijzing door haar omgeving, niet zijnde haar directe familie. Zij is tot op heden onder behandeling van een psycholoog voor de verwerking van de psychische klap die zij als gevolg van dit alles heeft ondervonden.”

De man blijft, ondanks de conclusies van het DNA-onderzoek, hardnekkig ontkennen dat hij degene is die het meisje zwanger heeft gemaakt. Hieruit blijkt, volgens de rechter, dat hij geen enkel inzicht heeft in het afkeurenswaardige van zijn handelen. ,,Hij heeft geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor hetgeen het slachtoffer en haar familie ten gevolge van zijn handelen hebben moeten doorstaan. Het gerecht rekent dit alles de verdachte zwaar aan.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.