Nieuws Curaçao

KNMI: Tropische orkanen bij benedenwindse eilanden is geen ABC’tje

Tropische orkanen doen zelden Aruba, Bonaire en Curaçao aan. Toch trok gisteren een tropische depressie net ten zuiden van de eilanden langs. Het weersysteem was te zwak om het een orkaan te mogen noemen en ook een tropische storm bleef uit. Maar ook een tropische depressie kan voor veel wind en regen zorgen en flink wat overlast veroorzaken.

Het KNMI-weermodel HARMONIE berekende de afgelopen dagen harde tot stormachtige wind met windstoten tot 120 km/uur en 100-150 millimeter regen in 48 uur tijd. Maar de ABC-eilanden kregen daar niet mee te maken.

Volgens weerman Olav Geijs van Caribbean Weather Center kwam dat voor een groot gedeelte door de interactie tussen het weersysteem en de noordkust van Venezuela. De opbouw van een tropische storm werd ook bemoeilijkt door de hoge snelheid van het systeem tussen Trinidad en de ABC-eilanden. “Met 50 kilometer per uur is de vorming van een tropische cycloon niet makkelijk.”

Die snelheid nam vlak voor aankomst bij de ABC-eilanden weer af, maar toen was het systeem al zo ongeorganiseerd dat de eilanden geen gevaar meer te duchten hadden, op regenbuien na dan en die kwamen er ook. Tot wel 60 millimeter in de slechtste gevallen.

Sinds 1851 slechts 10 orkanen

Het lijstje van tropische stormen en orkanen die sinds 1851 een directe invloed hadden op het weer op de ABC-eilanden is beperkt, zegt het KNMI. Voor zover bekend zijn er tien in de buurt geweest sinds dat jaar.

Van die tien trok alleen tropische storm Cesar-Douglas in 1996 over de ABC-eilanden. In 1993 volgde tropische storm Bret net als de tropische storm nu een koers net ten zuiden van de ABC-eilanden. Orkaan Ivan trok in 2004 ten noorden van de ABC-eilanden langs als hoogste categorie orkaan, categorie 5.

Op de ABC-eilanden werd daarbij een maximale windstoot van 260 km/uur gemeten. Tropische orkaan Matthew trok in 2016 ook noord van de ABC-eilanden langs als categorie 5 orkaan, waarbij vooral de zware deining leidde tot forse kustafslag op Curaçao.

De overige tropische orkanen en tropische stormen passeerden verder weg en/of met minder kracht.

Uniek

“Wat de afgelopen dagen uniek maakte voor de drie eilanden was dat er – op één keer na – niet eerder zo vroeg in het seizoen een aankomende storm aanklopte”, aldus Geijs..

Die ene keer was in 1933 op 27 juni, ten oosten van Trinidad, voor de kust van Venezuela. Dezelfde dag promoveerde deze tropische storm zich tot orkaan en trok op 28 juni ten zuiden van Trinidad langs en eiste daar dertien mensenlevens, maakte duizend mensen dakloos en veroorzaakte voor drie miljoen dollar aan schade.

De orkaan degradeerde op 28 juni tot tropische storm en trok verder langs de Venezolaanse kust. Daar passeerde het net als gisteren Aruba, Curaçao en Bonaire en draaide toen naar het noordwesten.

In de Amigoe van 1 juli stond dat Curaçao een beetje ongerust was geworden over een telexbericht uit San Juan dat een tropische storm onderweg was bij de kust van Zuid-Amerika. ‘Washington gaf nog meer bijzonderheden namelijk dat de sterkte tamelijk groot was doch de diameter klein.’

Op Curaçao werd alles stormklaar gemaakt, maar zo schrijft de krant: ‘De storm is niet over Curaçao gekomen, wel hebben we het goede ervan gekregen, namelijk dienzelfden nacht heeft het overal flink geregend: St. Thomas College 62,5 mm.; Noordkant 125 mm. Scherpenheuvel 71 mm. Dokterstuin 60 mm. en op sommige plaatsen op Band’abao 70 millimeter.

Deel dit artikel