Al het nieuws

Grondige renovatie ten behoeve van terugkeer Hof van Justitie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is weer perspectief voor het ‘Stadhuis’ in hartje Punda: na noodzakelijke renovatiewerkzaamheden ter waarde van minimaal zo’n 24 miljoen gulden, wat de schatting was in 2018, moet dit weer de locatie worden voor het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

stadhuisDe Raad van Ministers (RvMin) van Curaçao is akkoord gegaan met het instellen van een ‘Huisvestings- en renovatiecommissie van het Gemeenschappelijke Hof van Justitie’ en ook de ‘Stuurgroep huisvesting en renovatie’. Tegelijk is in verband daarmee een concept-Landsbesluit verzonden naar de gouverneur; dit voor de ondertekening en zogeheten contraseign van de ministers van Justitie, VVRP en Financiën.
Belangrijk is dat daarmee weer zicht komt op het grondige herstel van het ‘Stadhuis’, dat er nu verlaten bij staat, en dat de rechters en de gerechtsambtenaren van het Hof na de renovatie weer plaats zullen nemen in dit karakteristieke monument aan het Wilhelminaplein.
Daarmee komen de ‘machten’ van de trias politica - hoewel gescheiden - weer dichterbij bij elkaar te zitten: de uitvoerende macht (de regering in Fort Amsterdam, ofwel Fòrti); de wetgevende macht (de Staten aan het genoemde Wilhelminaplein); en de rechtsprekende macht dus.
Het Hof is in augustus 2020 tijdelijk, in principe voor een periode van drie jaar, gehuisvest in ‘Kas di Korte’ aan de Emancipatieboulevard. Het betreft het kantoorpand waar voorheen KPMG zat. De vestiging Curaçao van het Hof telt zo’n 125 personen.
Vanwege de precaire overheidsfinanciën werden in het verleden aan het Stadhuis in Punda slechts ‘deelrenovaties’ gedaan, verspreid over de jaren vanaf 2008 tot aan 2014. Maar in 2014 werden deze werkzaamheden opgeschort, vanwege gebrek aan financiële middelen.
De toestand van het gebouw ging toen echter hard achteruit. Medewerkers meldden gezondheidsklachten. Waardoor eind 2018 de griffie van het Hof moest uitwijken naar een tijdelijk kantoor, het zogenoemde KNSM-gebouw. Twee jaar later verhuisde het Hof naar de Emancipatieboulevard tegenover de Dokweg.
Het Hof zit nu al ruim twee jaar op deze locatie van wat is gaan heten ‘Kas di Korte’. De huurkosten drukken echter zwaar op de begroting; jaarlijks moet aan eigenaar APC (Algemeen Pensioenfonds Curaçao) 2,2 miljoen gulden worden betaald.
Uit het concept-Landsbesluit, in handen van het Antilliaans Dagblad, blijkt dat commissie onder meer tot taak heeft om de bekostiging van het Plan van Aanpak Renovatie Hof van Justitie ‘beheersbaar’ te maken, namelijk ‘op basis van hetgeen behoefte is en strikt noodzakelijke voorzieningen zijn met inachtneming van de precaire financiële situatie van het Land’, waarbij de jaarlijkse kapitaallasten van de renovatie moeten worden gedekt binnen de huidige huisvestingslasten die het Land Curaçao jaarlijks kwijt is aan Kas di Korte, afgerond 2,2 miljoen gulden. In het jaarverslag 2021 van het Hof leest deze krant dat (sec) de huurkosten van het pand Kas di Korte 1.472.000 bedragen. Daar komen nog servicekosten bij.

‘Uitstel leidt tot meer kosten’
Uitstel van de renovatiewerkzaamheden van het gebouw van het Stadhuis zal vermeerdering van de kosten voor het Land met zich meebrengen.
Het herstel van het Stadhuis dient in onderlinge samenwerking, gezamenlijke bevoegdheid en verantwoordelijkheid van drie ministers gebeuren. Dat zijn de minister van Justitie, de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en de minister van Financiën.
In verband met de geschetste situatie was het noodzakelijk om een interministeriële commissie en een stuurgroep in te stellen ‘om de renovatie op korte termijn te realiseren’. De secretaris-generaal (SG) van het ministerie van Justitie, Desiree Lai-Promes, heeft veel van het voorbereidende (papier)werk gedaan.
De leden van de stuurgroep zijn de drie ministers (Shalten Hato, Charles Cooper en Javier Silvania; alle drie MFK) en de president van het Hof (Mauritsz de Kort) of een afgevaardigde namens de president.
Deze stuurgroep heeft tot taak toezicht te houden op de voortgang van het renovatietraject en het monitoren van de kwaliteit van de werkzaamheden en de te leveren producten.
Naast de stuurgroep is er een commissie. De commissieleden zijn de financieel directeur van Justitie (Sharlon Cornelia), een bouwtechnisch deskundige namens Justitie; de sectordirecteur Infrastructuur Ruimtelijke Planning van VVRP (Carolina Manuel); de begrotingsinspecteur van Financiën (Lisette Snijders); de bestuurssecretaris van het Hof (André Lievaart) namens het bestuur van het Hof; en een nader aan ter wijzen medewerker van het Hof optredend als zijnde gebruiker van het Stadhuis.
De commissie heeft tot taak het zorgdragen voor een adequate huisvesting en renovatie waarin het Hof formeel gehuisvest wordt, rekening houdend met het Plan van Aanpak Renovatie Hof van Justitie van juli 2020, alsmede de randvoorwaarden en uitgangspunten in het Globaal Programma van Eisen uit 2018 en de Functionele Eisen Gerechtsgebouwen van 2016/2028.
Verder onder meer het realiseren van een adequaat gerechtsgebouw met als doelstelling dat het Hof haar activiteiten naar behoren kan uitvoeren, waaronder niet worden meegerekend exorbitante en niet-functionele verbouwingen. Het uitwerken en indien noodzakelijk gemotiveerd bijstellen van het Plan van Aanpak. En het beheersbaar maken van de juiste bekostiging (binnen de huidige huisvestingslasten van 2,2 miljoen op jaarbasis).
De commissie gaat aan de slag na de datum van inwerkingtreding van het Landsbesluit. De commissie beëindigt haar werkzaamheden binnen zes maanden van de datum van inwerkingtreding.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.