Nieuws Curaçao

TUI Care Foundation en Green Phenix gaan op Curaçao van afval nieuwe producten maken 

WILLEMSTAD – TUI Care Foundation, Green Phenix en Mambo Beach gaan het vuil rond de bekende beachlocatie bij Bapor Kibra aanpakken. Recycling prullenbakken langs Mambo Boulevard en een kleine fabriek moeten het afvalplastic omzetten in aantrekkelijke nieuwe producten. 

Elke dag ontstaan er grote hoeveelheden afval op de populaire hotspot Mambo Beach. Voorheen werd het afval niet gesorteerd en belandde het allemaal op Malpais, de stortplaats van het eiland.

De bedoeling is dat plastic flessen en aluminium blikjes nu gescheiden ingezameld worden bij zes recyclingstations – speciale prullenbakken – die langs Mambo Boulevard staan. 

Green Phenix recyclet het afval en maakt er nieuwe producten van. Deze maatschappelijke onderneming zamelt niet alleen afval in bij de recyclingstations op Mambo Boulevard, maar sorteert ook het afval uit de algemene afvalbakken. 

Reizigers en bewoners met interesse in unieke producten en met belangstelling voor duurzaamheid, kunnen een bezoek brengen aan de kleine fabriek van Green Phenix. 

Ze krijgen een rondleiding en een toelichting op het kleurrijke proces van plastic recycling. Een gids toont hen het hele proces; van het sorteren van plastic op soort en kleur, het versnipperen tot vlokken tot uiteindelijk het maken van originele vakantiesouvenirs. 

Het project maakt deel uit van het nieuwe Destination Zero Plastic-programma van TUI Care Foundation, dat tot doel heeft het wereldwijde plasticprobleem aan te pakken. Door lokale gemeenschappen en toeristen te inspireren om actie te ondernemen tegen plasticvervuiling, met name op eilandbestemmingen. 

Het programma stimuleert ook het hergebruik van plastic als grondstof en ondersteunt lokale initiatieven om van plastic afval originele, aantrekkelijke en verkoopbare producten te maken. Zo creëert dit programma nieuwe ‘groene’ banen en biedt het lokale werkgelegenheid in de recycling fabriek en als gids.

Deel dit artikel