Al het nieuws

Extra geld voor eilanden

Van onze correspondent
Den Haag - Net als in Europees Nederland komt er op 1 oktober ook in Caribisch Nederland een einde aan de coronasteunmaatregelen voor het bedrijfsleven.

BESDe extra vrije uitkering voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) wordt juist verhoogd om maatwerk te kunnen verlenen in de overgangssituatie. Dat schrijven de betrokken bewindslieden van het demissionaire kabinet aan de Tweede Kamer.

De Tijdelijke subsidieregeling loonkosten en inkomstenverlies CN en de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten BES worden na het derde kwartaal, dus per 1 oktober, beeïndigd. ,,Het kabinet neemt dit besluit op basis van de huidige epidemiologische en economische situatie in Caribisch Nederland, die geen aanleiding geven om op dit moment tot een ander besluit te komen dan in Europees Nederland.”

Voor het vierde kwartaal wordt een miljoen euro vrijgemaakt voor aanvullend eilandelijk beleid. Dit extra geld komt bovenop de al verhoogde vrije uitkering die in het derde kwartaal wordt uitgekeerd ‘omdat er rekening mee moet worden gehouden dat de situatie bij het aflopen van de huidige maatregelen niet al binnen alle sectoren in een keer ‘normaal’ is’.

In principe is de verdeelsleutel tussen de eilanden voor de extra uitkering gelijk aan die voor de vrije uitkering. ,,Maar indien de epidemiologische of sociaaleconomische context hiertoe aanleiding geeft, kan hiervan worden afgeweken”, schrijft het kabinet. Als hiervoor aanleiding is, dan zal er een nieuw besluit worden genomen over de verdeling.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.