Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De rechter heeft afgelopen vrijdag onverwachts een bezoek gebracht aan het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK). Ze wilde zelf de situatie van een groep Venezolaanse vluchtelingen zien in verband met een kort geding dat de groep heeft aangespannen tegen het Land Curaçao.

F05 rechter bezoekt vreemdelingenRechter Eveline Nootenboom-Lock behandelt de zaak, de uitspraak staat gepland voor 14 juli. Directeur Ieteke Witteveen van Human Rights Defense Curaçao (HRDC) is regelmatig bij de SDKK en was ook bij dat bezoek aanwezig. De rechter heeft gesproken met de zes mannelijke vluchtelingen, bevestigt Witteveen aan het  Antilliaans Dagblad. Het kort geding was ook aangespannen door vier vrouwelijke vluchtelingen, maar zij werden vlak nadat het kort geding was ingediend uit de SDKK vrijgelaten. Dat meldde het AD vrijdag. ,,Ze zijn vrijgelaten, maar hebben wel meldplicht. Onze organisatie begeleidt hen zo veel mogelijk”, aldus Witteveen.
De HRDC-directeur stelt dat de vrijlating van de vrouwen het kort geding extra interessant maakt. ,,De nieuwe vreemdelingenbarakken, waar 70 personen in moeten worden onderbracht, komen hierdoor op losse schroeven te staan.”

De vluchtelingen verblijven allemaal al langere tijd op Curaçao, zonder geldige verblijfsvergunning. ,,Met deze mannen is veel gezeuld”, vindt Witteveen. Sinds 31 mei zitten ze in het cellencomplex (Blok 1) van de SDKK, in afwachting van uitzetting. Witteveen vertelt dat de meeste mannen op 8 februari met een boot Curaçao zijn binnengekomen. ,,Eén van hen zit sinds 12 januari al in de gevangenis. Een ander is recent tijdens een verkeerscontrole opgepakt. ,,Hij spreekt intussen vloeiend Papiaments, zelfs een beetje Nederlands en hij heeft op Curaçao een dochtertje”, zegt de HRDC-directeur.

Met het kort geding wil de groep bereiken dat ze niet opgesloten zit onder het regime van gedetineerden. Door in het gedeelte van het SDKK opgesloten te zitten waar gevangenen hun straf uitzitten, zijn de vluchtelingen wel overgeleverd aan dat regime. Het Huis van Bewaring of een arrestantenverblijf van de politie zou een alternatief kunnen zijn.

Ze kunnen niet terecht in de vreemdelingenbarakken van de SDKK, want die zijn gesloten. De minister van Justitie besloot op 31 mei om de mannelijke vluchteling onder te brengen in blok 1. Hier zitten echter gedetineerden die een straf opgelegd hebben gekregen en in dit gedeelte tien dagen in voorarrest blijven, voordat ze worden overgeplaatst naar een andere afdeling.

De vrouwelijke gedetineerden verbleven in de vrouwenafdeling van de SDKK. Zij hadden te maken met dezelfde regels die ook voor deze gevangenen gelden. ,,De twee groepen delen dezelfde buitenruimte”, aldus de pleitnota van de advocaten die de belangen van de groep behartigen. De vluchtelingen vreesden voor hun lichamelijke integriteit. Ze waren door de gedetineerden al bedreigd.
Het uitzetten van Venezolaanse vreemdelingen is een probleem, omdat de grenzen tussen Curaçao en Venezuela gesloten zijn. Er zijn geen rechtstreekse vluchten tussen beide landen. Het gevolg is dat de groep vluchtelingen niet kan worden uitgezet.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.