Al het nieuws

Hoe aantrekkelijk zijn de verschillende overheidsapparaten?

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het kader van het Landspakket heeft de regering een arbeidswaardenonderzoek verricht samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de human resource-afdelingen van Aruba, Sint Maarten en Curaçao.

F03 BPD doet arbeidsmarktonderzDit onderzoek is nog niet gepubliceerd omdat besloten is een vervolgonderzoek te doen naar de arbeidsmarktpositie van de landen. Daarin wordt de centrale vraag beantwoord hoe aantrekkelijk de overheidsapparaten zijn ten opzichte van de private sector en andere markten zoals Nederland. Dit onderzoek wordt begin dit jaar afgerond. Dat is het antwoord dat de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) geeft op vragen van partijgenoot Statenlid Sheldry Osepa. Het antwoord is onlangs opgestuurd, terwijl de vragen dateren van mei 2022. Osepa had het over de braindrain en het wegtrekken van veel hoger opgeleide personen. ,,De cijfers zijn schrikbarend”, zo schrijft hij. ,,In 2021 verlieten 5.564 personen het eiland. Ongeveer 3.337 kwamen op Curaçao wonen. Daarmee is het saldo 2.227.”
Hoewel de minister niet iets zegt over de Bonairiaanse arbeidsmarkt en ook niet specifiek aangeeft dat hier onderzoek naar gedaan wordt, legt Osepa hier wel een verband mee. ,,Het feit dat de raffinaderij gesloten is en de economische situatie op Curaçao met hoge inflatie niet gunstig is, maakt dat veel mensen hun heil elders gaan zoeken. Ons zustereiland Bonaire wordt een grote concurrent van Curaçao.”
De minister geeft nog aan dat er een moderniseringsplan voor de arbeidsvoorwaarden op stapel staat waarmee het overheidsapparaat aantrekkelijker gemaakt wordt. En, zo stelt Martina: ,,De kwaliteit van dienstverlening is niet gebonden aan de grootte van de populatie. Een van de doelen van de regering is om de kwaliteit te verbeteren. Er wordt nu gewerkt aan één loket voor het publiek en meer digitale dienstverlening.”
Tot slot geeft de minister aan dat Curaçao geen masterplan heeft met betrekking tot de populatie van het land en hoeveel groei er moet zijn in relatie met andere ontwikkelingen.
Dat een dergelijk masterplan belangrijk zou zijn, blijkt wel uit de brief van Osepa. Hij stelt bijvoorbeeld vast dat een kleinere arbeidspopulatie invloed heeft op de economische ontwikkeling. In het onderwijs sluiten scholen. Er zijn minder mensen die belasting betalen, waardoor ook de sociale fondsen niet meer gedragen kunnen worden.
De minister geeft op verschillende vragen geen direct of concreet antwoord. Zo wil Osepa weten wat Martina eraan doet om geschoold personeel in het ambtenarenapparaat te behouden, wat de gevolgen zijn van het wegtrekken van personeel voor de dienstverlening, welke incentives er zijn voor het inkomen en het aantrekken van meer professionals in het overheidsapparaat en wat het beleid is om de bevolking van Curaçao te laten groeien.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.