Direct naar artikelinhoud
NieuwsVenezuela

Inlichtingendienst Venezuela arresteert rechterhand van Guaidó

Edgar Zambrano, lid van de Venezolaanse Nationale Vergadering en rechterhand van de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó, is door de inlichtingendienst van president Nicolás Maduro gearresteerd. Dat zegt oppositieleider Guaidó, die in een machtsstrijd verwikkeld is met Maduro.

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó.Beeld AFP

Zambrano twitterde dat hij in zijn auto werd omsingeld door agenten van de inlichtingendienst Sebin, die weigerden hem uit zijn auto te laten stappen. Vervolgens werd hij naar eigen zeggen naar het Sebin-hoofdkantoor in Caracas gehaald. Het is de eerste arrestatie sinds de poging van Guaidó vorige week om een militaire opstand uit te lokken en president Maduro ten val te brengen.

De Grondwetgevende Vergadering van het land ontnam een zestal politici, onder wie Zambrano, dinsdag hun immuniteit zodat ze vervolgd kunnen worden. Guaidó verloor zijn immuniteit al eerder. ‘Een van de belangrijkste samenzweerders van de coup is net gearresteerd’, zei Diosdado Cabello, voorzitter van de Constituent Assembly, op de staatstelevisie.

Guaidó riep militairen en de bevolking vorige week op de straat op te gaan om Maduro de macht te ontnemen, maar na enkele dagen bleek hij niet genoeg openlijke steun te hebben. 

Twee chaotische dagen en vele arrestaties later zijn Venezolanen weer een illusie armer, schrijft correspondent Marjolein van de Water na de mislukte coup door de oppositie.

Radeloosheid neemt bezit van Venezolanen nu er bijna geen water meer uit de kraan komt.