Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

Ronald van Raak(SP): “Journalistiek is geen luxe, maar onderdeel van de democratie”

door Op 15-05-2020

Het Nederlandse Tweede Kamerlid Ronald van Raak(SP) heeft Kamervragen ingediend over de persvrijheid op Curaçao. Dat vertelde hij vandaag op Paradise FM. De vragen zijn gericht aan Raymond Knops, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit deed hij naar aanleiding van het incident gisteren op de persconferentie, waarbij vragen van enkele journalisten aan de regering geweigerd werden. Premier Eugene Rhuggenaath verklaarde dat gisteren alleen gesproken kon worden over het onderwerp ‘Onderwijs’.

Journalist Dick Drayer vertelde gisteren op Paradise FM dat journalisten weinig ruimte krijgen om vragen en te stellen op de persconferenties. Drayer: “Niemand gaat mij de mond snoeren en zo voelt dat wel op dit moment.” Luister hier het hele interview met Dick Drayer bij Nadine Roos terug:

 

 

Later die middag bleek dat een van de andere aanwezige journalisten Rick Hart door zijn werkgever Radio Hoyer 2 werd geschorst.

Van Raak besloot naar aanleiding van de beperking van de persvrijheid op Curaçao kamervragen in te dienen. Op Paradise FM vertelde hij dat journalistiek geen luxe is, maar onderdeel van de democratie. Van Raak:”In tijden van crisis is de rol van media heel erg belangrijk. Er worden nu hele ingrijpende maatregelen genomen. Het is heel belangrijk dat journalisten daar kritische over vragen over mogen en moeten stellen.” Van Raak wil dat zijn vragen worden beantwoord voor de Rijksministerraad volgende week woensdag besluit over een nieuwe lening aan Curaçao. Vanochtend sprak Joris Reer met Ronald van Raak over ‘De spagaat van Rhuggenaath’:

 

 

Van Raak heeft de volgende vragen ingediend:

1 Wat is uw reactie op klachten van journalisten over de beperking van de persvrijheid op Curaçao in coronatijd?

2 Deelt u mijn opvatting dat juist in tijden van crisis de vrije media een belangrijke controlerende taak hebben?

3 Deelt u mijn opvatting dat dit moet gelden voor alle landen van het Koninkrijk en dus ook voor het land Curaçao?

4 Deelt u mijn opvatting dat de financiële steun aan Curaçao gepaard mag gaan met eisen aan de persvrijheid?

5 Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór het debat op woensdag 20 mei over financiële steun aan Curaçao?

 


Meningen van de lezer
  1. Bongers   Op   15-05-2020 om 11:44

    Als financiële steun voor de armlastige bevolking Curaçao moet gaan afhangen van persvrijheid lijkt mij dit niet geheel juist

    • Ulda Sprock-Mercera   Op   16-05-2020 om 14:47

      De journalisten konden hun”Loontrede vragen”stellen in een latere persconferentie die dag zelf. Dat hebben ze tegen hen gezegd.Maar zijwaren niet op die perscoferentie.

  2. R. Sille   Op   15-05-2020 om 14:10

    Het gedrag van de journalisten in de persconferentie was niet correct voor onze cultuur. Wij respecteren onze MP ondanks onze meningsverschil. Dat doen ze in Nederland toch ook met dhr. Rutte?
    En het is ook niet correct om ons in een kwaad daglicht Te plaatsen in Nederland Met het risico om geen hulp te ontvangen.. Dat doet de heer Dryer wel vaker. Blijkbaar kan hij daarmee de aandacht krijgen van de Nederlanders en zo zijn geld verdienen. Heel jammer
    Dat ze 2 vragen kunnen stellen komt door de tijdsduur van de briefing.Het wordt voor de bevolking wel vermoeiend als wij uren naar zo’n briefing moeten luisteren. Dat vind ik dan ook respectloos

  3. Hens   Op   15-05-2020 om 18:31

    Reactie op R. Sille,
    als we gaan praten over ‘onze cultuur’ dan kunnen we daaronder alles accepteren. ‘Onze cultuur is hier helemaal geen relevante opmerking. Het gaat niet over onze cultuur en ook niet over het respecteren van meningsverschillen. In het wester georienteerde Curacao is over en weer voldoende respect naar elkaar en elkaars mening. Het gaat hier om persvrijheid, de vrijheid om objectief nieuws te vergaren en te verspreiden en om een halt toe te roepen aan beperkingen hiervan, een halt aan censuur en opgelegde of ingekaderde vraagmogelijkheden en een halt toe te roepen aan dictatoriale trekken.
    Wij worden niet in een kwaad daglicht geplaatst in Nederland maar onze onkunde in de omgang met persvrijheid en journalistiek wordt momenteel wereldwijd aan de klok gehangen. En tot overmaat van ramp doet werkgever Radio Hoyer daar nog een schepje bovenop door hun eigen journalist te laten vallen, te schorsen, in plaats van te steunen.

    In Nederland is men al lang op de hoogte van het puberale (en onverantwoordelijk) overheids-graai-gedrag op Curacao. Daar heeft deze discussie n.a.v. de persconferentie helemaal niets mee van doen. Dat Nederland voorwaarden stelt aan financiele hulp staat los van het tumult rondom de persconferentie maar heeft alles te maken met het correct toepassen van verantwoordelijkheden..

  4. Monique   Op   16-05-2020 om 03:03

    Dat een 2e kamerlid in Nederland nav dit incident vragen stelt over de zogenaamde censuur op Curaçao is belachelijk. De media op Curaçao kan zelf prima opkomen voor hun grondrechten en die van het volk. Er kan pas geoordeeld worden over de schorsing van meneer Hart als alle informatie bekend is. Dit riekt naar een 2e kamerlid die zich heeft voorgenomen een luis in de pels te zijn van een Caraïbische eiland op 10000km afstand met een geheel andere cultuur. En die zich voor het karretje heeft laten spannen van 3 journalisten. Persvrijheid is een groot goed, onwetendheid is gevaarlijk.

  5. francis olieberg   Op   16-05-2020 om 10:52

    Freedom of the press is easy to ignore. Its is only when a government becomes autocratic that it become the most important thing.

    Once that happens… it’s too late.

    Remember history and how these things always play out:
    1. First they take your ability to defend yourself.
    2. Then they take your ability to keep yourself informed.
    3. Then they find a third party to point to and say “that’s our enemy”, “im your friend”.

  6. Django   Op   18-05-2020 om 02:40

    In een democratisch bestel controleert de pers de politiek en bevraagt de politiek op het te voeren beleid. De politiek dicteert niet de agenda van de pers. De pers is onafhankelijk en bedient zich van scherpe vragen om de politieke koers helder te krijgen. Nog sterker, het getuigt van geestelijke armoede te veronderstellen dat het “tegen de (Curacaose) cultuur” indruist om de MP scherp te bevragen en de MP (omdat het gevoelig ligt) de pers de mond te kunnen snoeren. Het gaat hier niet over de inhoud (wat wel zou moeten) maar veel meer over de vorm. In dat geval wordt de cultuur-kaart meteen getrokken, alsof dat rechtvaardigt dat er geen scherpe vragen gesteld kunnen worden. Nogmaals, in een democratisch land is er de vrijheid van pers. Er is geen andere variant mogelijk en al helemaal niet binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Dat Nederland eisen stelt aan de verstrekking van renteloze leningen is helder. De belastingbetaler in Nederland moet dat geld namelijk ophoesten voor een ander autonoom land binnen het Koninkrijk. De regering in Nederland moet verantwoording afleggen aan het Parlement. Het Parlement wordt scherp in de gaten gehouden door de Nederlandse journalisten. Zo werkt het en niet anders en het gaat vooral over een gezonde financiële structuur met een integer politiek bestuur.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *