Nieuws Curaçao

Mogelijk geval Apenpokken op Curaçao

WILLEMSTAD – Gisteren is een mogelijk geval van apenpokken gedetecteerd op Curaçao. Dat maakt het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur bekend. Het gaat om een persoon die onlangs vanuit het buitenland teruggekeerd is naar het eiland en met symptomen van apenpokken een eerste test heeft ondergaan die een positief uitslag meldden.

De uitslag van de test moet bevestigd worden middels een tweede test in het laboratorium om definitief vast te stellen of het hier gaat apenpokken.

De betreffende persoon is momenteel in isolatie. De Dienst Publieke Gezondheidszorg, de vroegere GGD neemt alle protocollen in acht om mogelijk verdere verspreiding in geval van een besmetting moet voorkomen.

Apenpokken ook vaak Monkeypox genoemd, is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkwam. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte.  Het is een  zoönose ziekte die van dier op mens kan overgaan. Sinds het voorjaar van 2022 verspreidt de ziekte zich ook in andere delen van de wereld, waaronder in Nederland. In de huidige uitbraak spelen dieren geen rol bij de verspreiding, maar vindt verspreiding van mens op mens plaats. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.

Deel dit artikel