Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De economie van Curaçao zal groeien dit jaar, maar de doorsnee inwoner zal hier niet van profiteren; door de toenemende inflatie gaat de bestedingsruimte achteruit.

GroeiPresident-directeur Richard Doornbosch van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaf vorige week tijdens een seminar van de Dutch Caribbean Association of Economists - de ‘Economenclub’ - een presentatie over de economische vooruitzichten van Curaçao en Sint Maarten voor 2022.
,,Volgens de meest recente economische projecties van de CBCS zal de economie van Curaçao dit jaar met 6,6 procent groeien, terwijl voor Sint Maarten een groei van 14,6 procent wordt verwacht. De burger zal daar echter niet veel van merken in zijn portemonnee. De verwachting is dat door een verdere stijging van de prijzen, de koopkracht achteruit zal gaan”, aldus Doornbosch.
Tijdens zijn presentatie ‘The insight of foresight’ legde de topfunctionaris van de CBCS uit dat economische voorspellingen per definitie onzeker zijn. In het geval van Curaçao en Sint Maarten is het maken van economische voorspellingen, wegens de kleine schaal van de economieën en de hoge mate van openheid, een extra complexe zaak.
Economische voorspellingen zijn immers omgeven met een grote mate van onzekerheid die in een grote afwijking kunnen resulteren tussen de aanvankelijk geprojecteerde groei en de uiteindelijk gerealiseerde groei. ,,Er bestaat onder andere onzekerheid over de mate waarin toekomstige schokken effect zullen hebben op economische grootheden zoals consumptie en investeringen.”
Ook worden bij de projecties veronderstellingen gemaakt over externe factoren die een invloed kunnen hebben op de groei. ,,Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de internationale olieprijzen. Bij de economische projecties wordt een veronderstelling gemaakt over hoe de olieprijzen zich in de toekomst zullen ontwikkelen. In de praktijk volgen de olieprijzen echter niet altijd het verwachte pad”, legt Doornbosch uit.

Economische projecties
Een andere bron van onzekerheid is de tijdige beschikbaarheid en kwaliteit van economische data. ,,Economische projecties zijn voor een groot deel gebaseerd op historische ontwikkelingen. Op Curaçao en Sint Maarten zijn de data niet altijd beschikbaar en worden ook vaak gereviseerd”, stelt de CBCS-president verder.
Ondanks de grote mate van onzekerheid zijn economische projecties volgens Doornbosch wel belangrijk voor economisch -, monetair - en begrotingsbeleid. Door middel van projecties kunnen immers de mogelijke effecten van beleidsbeslissingen worden doorberekend.
De huidige wereldwijde besmettingsgolf van Covid-19 als gevolg van de omikronvariant onderstreept de grote onzekerheid rond economische voorspellingen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft recentelijk zijn economische groeivoorspellingen mede als gevolg van de nieuwe besmettingsgolf voor de meeste regio’s en landen naar beneden bijgesteld.
Terwijl het IMF in oktober 2021 nog uitging van een groei van de wereldeconomie van 4,9 procent in 2022, wordt nu een groei van 4,4 procent voorspeld. Voor de hoogontwikkelde economieën is de voorspelling voor 2022 bijgesteld van 4,5 procent naar 3,9 procent, terwijl de verwachte groei van de opkomende economieën en ontwikkelingslanden met 0,3 procentpunt naar beneden is bijgesteld tot 4,8 procent.
Ook voor de Verenigde Staten, een van de belangrijkste handelspartners van Curaçao en Sint Maarten, heeft het IMF de groeivoorspelling naar beneden bijgesteld van 5,2 procent naar 4 procent.
,,De huidige besmettingsgolf van Covid-19 op Curaçao en Sint Maarten zal ongetwijfeld een negatief effect hebben op de verwachte economische groei voor 2022. De uitbraak van Covid-19 heeft immers geleid tot een toename van arbeidsverzuim doordat mensen zijn besmet of in quarantaine moeten”, licht Doornbosch toe.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.