Al het nieuws

Van onze redactie
Willemstad - De relatie met het grootste buurland van het Koninkrijk – Venezuela – wordt zeker op het moment gekenmerkt door grote voorzichtigheid.

F06 Relatie Venez Wr Croes Hoekstra Reg CurHet is op eieren lopen, erkende de Curaçaose premier Gilmar Pisas (MFK) afgelopen week: ,,Elk woord kan verkeerd worden begrepen en uitgelegd”.
In alles wat hij over de situatie zei tijdens de persconferentie blijkt dat ook ‘koninkrijksminister’ Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken voorzichtig is over een heropening van de grenzen met Venezuela.
Hij stelt dat er nog steeds veel zorgen zijn over de democratie en de algemene situatie in Venezuela. Ook over de rechtstaat en de mensenrechten zijn er zorgen. ,,En over alle mensen die Venezuela zijn ontvlucht, waarvan een deel naar Aruba en Curaçao is gegaan.”
Caribisch Netwerk, onderdeel van en bekostigd door de Nederlandse publieke omroep NTR, doet ook verslag van het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland afgelopen week. ‘Grens tussen Venezuela en eilanden binnenkort weer open?’ staat er in de kop. Het Antilliaans Dagblad berichtte hier al over in het bericht ‘Start dialoog Venezuela’.
Den Haag, Aruba, Curaçao en Sint Maarten willen met Venezuela gaan onderhandelen over de heropening van de grens met de ABC-eilanden. Premier Pisas van Curaçao heeft Caracas uitgenodigd voor een eerste overleg.
Dat maakten Hoekstra en de regeringsleider van de Caribische landen van het Koninkrijk bekend. Venezuela, ‘het grootste buurland van het gehele Koninkrijk’, besloot in 2019 de grens dicht te doen. De bedoeling is nu om eerst een zogeheten technisch overleg met Venezuela te houden, legde Hoekstra deze week in Willemstad uit.
,,De premiers van Curaçao en Aruba toonden zich tijdens de persconferentie voorzichtig optimistisch”, schrijft verslaggever Oscar van Dam. Evelyn Wever-Croes (MEP) van Aruba vertelt dat een gefaseerde opening kan betekenen dat eerst het scheepvaartverkeer mogelijk wordt en daarna het luchtvaartverkeer. ,,Pisas van Curaçao zegt vooral blij te zijn dat het gesprek met Venezuela gevoerd kan worden.”
Vervolgens legt Caribisch Netwerk uit dat het een overleg betreft ‘met een regime dat niet erkend wordt’. Venezuela bepaalde in februari 2019 geen verkeer meer met de nabijgelegen eilanden Curaçao, Aruba en Bonaire toe te staan. De verslaggever geeft aan dat twee weken daarvoor Nederland had besloten Nicolás Maduro niet langer te erkennen als president vanwege in de ogen van veel landen oneerlijke presidentsverkiezingen.
Dat er een technisch overleg komt ‘betekent niet dat we de uitslag van de laatste verkiezingen erkennen op de wijze zoals Maduro dat doet’, benadrukt Hoekstra. ,,Tegelijkertijd moeten we ervan uitgaan dat de relatie met Venezuela in de komende jaren complex zal zijn.”
Maduro, de aangewezen opvolger van de overleden charismatische president Hugo Chávez, zei de grenzen te sluiten omdat Curaçao een knooppunt werd voor internationale humanitaire noodhulp voor oppositieleider Juan Guadó, die tegenstander is van het regime van Maduro. Guaidó wordt door Nederland en andere landen als winnaar van de presidentsverkiezingen beschouwd. ,,Meer dan drie jaar later is Maduro nog steeds aan de macht”, constateert het artikel.
Aruba heeft eerder laten weten niet zomaar de grenzen met Venezuela te willen openen. Deels uit verontwaardiging over de manier waarop de eilanden in 2018 door Caracas werden ‘beschuldigd’ van koperdiefstal en de manier waarop Maduro een jaar later unilateraal de grens sloot. Volgens Caribisch Netwerk ook ‘omdat daarmee mogelijk meer vluchtelingen uit Venezuela die kant op komen’.
In de eerste gesprekken is dat ook een belangrijk onderwerp, zo werd tijdens de persconferentie duidelijk. Pas als daar afspraken over gemaakt kunnen worden, kunnen de inwoners van de ABC-eilanden zich verheugen op meer handel en familiebezoek. ,,Bovendien, zal eerst moeten blijken of Venezuela zich in het standpunt van het Koninkrijk kan vinden. Namelijk, dat de gesprekken die gevoerd worden met het regime niet betekenen dat het Koninkrijk dus erkent dat Nicolás Maduro de president is”, vervolgt het bericht.
Minister-president Pisas van Curaçao heeft buurland Venezuela laten weten dat ook de Caribische landen open staan voor een technisch overleg. Wat hem betreft kan dat op Curaçao gaan plaatsvinden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.