Al het nieuws

CBCS verzoekt spoedvoorziening SunResorts, belangrijkste asset Ennia

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Philipsburg - Hushang Ansary weet van geen stoppen. Ondanks zijn ontslag als bestuurder van SunResorts Ltd. (Mullet Bay) - de belangrijkst asset van Ennia - doet hij nog gewoon alsof het van hem is en hij er alles over heeft te zeggen.

F01Ansary Mullet BayDat is schadelijk voor SunResorts en daarmee ook schadelijk voor Ennia, dat door Ansary en de zijnen kampt met een solvabiliteitstekort mede als gevolg van grootschalige onttrekkingen aan het Curaçaose verzekeringsbedrijf, waarvoor hij en andere ex-bestuurders van Ennia al werden veroordeeld tot betaling van ruim een miljard gulden aan schadevergoeding.

SunResorts, Ennia Caribe Holding en EC Investments (de feitelijke eigenaar van SunResorts) hebben een kort geding aangespannen tegen Ansary in Houston, Ralph Palm op Curaçao en Clarence Derby op Sint Maarten met als inzet een ‘spoedvoorziening’ van het gerecht van Sint Maarten. Noodzakelijk om de tegenwerking van hen en het veroorzaken van verdere schade tegen te gaan.

Ennia wordt door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gezien als een systeemrelevante verzekeringsmaatschappij, die in 2006 werd overgenomen door Parman International van de Iranese Amerikaan Ansary. Volgens de CBCS is Ennia de voorbije jaren door handelen van Ansary in financiële problemen geraakt, waardoor in 2018 de noodregeling moest worden toegepast.

Mullet Bay - een groot stuk grond met golfbaan plus strand op Sint Maarten, ondergebracht in SunResorts - is van cruciale betekenis voor Ennia. In plaats van kapitaal in geld, werd SunResorts door Ansary ingebracht. Echter, de waarde waarvoor het op de Ennia-balans werd opgenomen steeg almaar en bedroeg op bepaald moment zelfs ruim 430 miljoen dollar. Op papier. Het belangrijkste deel van de activa van Ennia.

Maar na taxaties in opdracht van de CBCS bleek de werkelijke waarde veel minder, met alle financiële gevolgen daarvan voor Ennia. Ansary en andere voormalige bestuurders zijn aansprakelijk gesteld en eind 2021 door de Curaçaose rechter veroordeeld tot betaling van meer dan een miljard aan toegebrachte schade.
Zoals deze krant eerder berichtte, heeft ECI - dat 93 procent van de aandelen SunResorts bezit en in verband met de noodregeling wordt bestuurd door de Centrale Bank - Ansary tijdens een aandeelhoudersvergadering op 1 augustus ontslagen en in zijn plaats twee nieuwe directeuren aangesteld: oud-notaris Mike Alexander en registeraccountant Geomaly Martes. Om orde op zaken te stellen in het belang van de Ennia-polishouders.

Ansary zaait verwarring en heeft echter, naar nu blijkt, een eigen aandeelhoudersvergadering van SunResorts opgeroepen en zichzelf, Palm en Derby benoemd tot directeuren. Plotseling beweren zij dat EC Investments niet (langer) de eigenaar is van SunResorts (Mullet Bay), hoewel dit in alle door hen opgemaakte en ondertekende (jaar)stukken wel zo staat.

De CBCS vraagt de rechter om het onrechtmatige en schadelijke gedrag van Ansary te stoppen, ook omdat SunResorts/Mullet Bay de belangrijkste bezitting is van Ennia, dat duizenden polishouders heeft.

Door de partijen worden geen mededelingen gedaan over deze delicate zaak, die van groot belang is voor Ennia (en daarmee voor voornamelijk Curaçao) en ook voor Sint Maarten, dat al jaren - sinds orkaan Luis in 1995 - moet toezien dat er vrijwel niets gebeurt met één van de weinige nog overgebleven terreinen op het eiland bestemd voor toeristische ontwikkeling.

Naar verwachting doet de rechter in Philipsburg al spoedig uitspraak.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.