Al het nieuws

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak

Van onze redactie
Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een gezamenlijke inspanning vergen”, aldus CBCS-president Richard Doornbosch.

klimaatDe Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is verheugd om, als voorzitter van de werkgroep klimaatrisico van de Caribbean Group of Banking Supervisors (CGBS), samen te werken met de deelnemende jurisdicties Trinidad en Tobago, Suriname, Jamaica en Guyana.
Tijdens een door de CGBS georganiseerd virtueel forum over klimaatrisico’s en groene financiering met als thema ‘Integrating climate-related and environmental risk into prudential supervision’, bevestigde de CBCS in Willemstad haar toezegging om de werkgroep in 2022 te leiden.
,,De Caribische financiële sector moet kunnen vooruitlopen, zich voorbereiden en reageren op risico’s op het gebied van klimaatverandering. Zoals te zien was op Curaçao met de tropische storm Tomas in 2010 en op Sint Maarten met de orkanen Irma en Maria in 2017, zetten extreme weersomstandigheden en de toegenomen hevigheid daarvan de financiële instellingen, samenlevingen en natuurlijke systemen onder aanzienlijke druk, zodat we - collectief - voorbereid moeten zijn om financieel hieraan het hoofd te bieden”, concludeert Doornbosch.
De CBCS kijkt ernaar uit om de dialoog over klimaatrisico’s met diverse belanghebbenden en andere toezichthouders lokaal en regionaal te stimuleren en het bewustzijn over deze urgente kwestie te vergroten, meldt een gisteren uitgebracht persbericht.
Wanneer klimaatverandering aan de orde wordt gesteld, gaat het meestal over de gevolgen daarvan voor de zeespiegel, een warmer klimaat, verminderde biodiversiteit en veranderingen in de natuur. Klimaatverandering heeft echter ook gevolgen voor de economie en de financiële sector, aldus de CBCS.
,,Klimaatgerelateerde risico’s die voortvloeien uit de klimaatverandering hebben gevolgen voor het internationale financiële stelsel. Investeringen die door banken zijn gefinancierd kunnen bijvoorbeeld blootstaan aan klimaatrisico’s. Anderzijds kunnen banken het mondiale overgangsproces ondersteunen door groene financiering te verstrekken. En ook de verzekeringssector zou bij de berekening van premies rekening moeten houden met mogelijke verliezen in de toekomst als gevolg van klimaatverandering”, meldt de Centrale Bank.
De CBCS moedigt de financiële sector en andere instellingen dan ook sterk aan om mechanismen ter beperking van klimaatgerelateerde risico’s proactief een plaats te geven in hun bestaande interne controlekaders, om zo meer klimaatbestendigheid op te bouwen.
,,Hoewel daarvoor momenteel een reeks methodologieën wordt ontwikkeld en toegepast, blijven er vanwege het langetermijnkarakter en de onvoorspelbaarheid van klimaatverandering uitdagingen bestaan bij het in kaart brengen en ramen van risico’s en potentiële verliezen”, zo stelt de CBCS.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.