Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Over de eerste zeven maanden van dit jaar is er 117 miljoen gulden méér aan belastingen geïnd dan waarmee in de begroting 2022 van Curaçao rekening was gehouden. Dat blijkt uit de Financiële Vogelvlucht van Pais Kòrsou, waar het Antilliaans Dagblad over beschikt.

F03 Financiële vogelvluchtHet betreft alleen de inkomsten van het Land. Dat wil zeggen: de verschillende belastingen alsmede de sociale premies en de ontvangen erfpacht en huur. De Financiële Vogelvlucht gaat niet in op de uitgaven die de overheid heeft begroot noch gerealiseerd.

‘overschot’ van 124,3 miljoen

De in werkelijkheid ontvangen bedragen worden vergeleken met de aan inkomsten begrote bedragen. Tot en met juli werd er 784,8 miljoen aan belastingen binnengehaald, terwijl de begroting voor die periode uitging van 667,9 miljoen. Ook aan premies kwam er meer geld in het overheidslaadje: 450,8 miljoen versus 443,2 miljoen begroot; dat levert een plus op van 7,7 miljoen.

Alles bij elkaar, ook na verrekening van erfpacht en huur (10,9 miljoen vergeleken met 11,2 miljoen begroot) spreekt de Vogelvlucht van een ‘overschot’ van 124,3 miljoen in de periode januari tot en met juli.

Het valt op dat er vooral flink meer aan omzetbelasting (ob) is ontvangen: 49,5 miljoen. Alles bij elkaar 315,4 miljoen in zeven maanden tijd. Dat was echter min of meer bekend. Minder bekend is dat de onroerendezaakbelasting (ozb) zelfs een voor het Land groter positief verschil opleverde: tot en met juli 59,8 miljoen.

Winstbelasting zit voor 26,5 miljoen in de plus. Maar loonbelasting - na ob de grootste opbrengstenpost van de overheid - loopt met 8,2 miljoen achter; er was namelijk 249,7 miljoen begroot en ‘slechts’ 241,5 daadwerkelijk geïncasseerd. Ook de inkomstenbelasting en overdrachtsbelasting brachten minder op dan vooraf verwacht: 7,8 miljoen en 5,6 miljoen.

Over alle twaalf maanden gerekend houdt de begroting 2022 rekening met 1.876,5 miljoen aan ontvangsten. Het jaar 2021 kende een ‘crisisbegroting’. Maar voor 2020, toen nog niets bekend was over de coronapandemie, was de inkomstenkant van de landsbegroting gesteld op 2.095,2 miljoen (bijna 2,1 miljard).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.