Al het nieuws


Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Naturalis Biodiversity Center uit Nederland voerde in 2018 het eerste steekmuggenonderzoek in meer dan 70 jaar uit op de Bovenwindse Eilanden (Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba).

Muggen 1Tussen 13 november en 6 december van dit jaar worden deze onderzoeken herhaald, ditmaal op Aruba, Bonaire en Curaçao. Dit zal het eerste muggenonderzoek in vijfenzeventig jaar op Aruba, Bonaire en Curaçao zijn. De expeditie maakt deel uit van het Mobocon-programma, dat zich richt op capaciteitsopbouw voor de bestrijding van door muggen overgedragen ziektes op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dit programma is al in 2017 gestart en wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het team zal bestaan uit vijf onderzoekers en twee studenten van verschillende instellingen en universiteiten en zal starten op Aruba. Het onderzoek wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met de lokale eenheden voor ‘vectorbestrijding’ van elk van deze eilanden. Met vector wordt een insect bedoeld dat een pathogeen micro-organisme, ziekteverwekker van biologische oorsprong, of virus overdraagt. Want steekmuggen zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook allerlei pathogenen overbrengen bij mensen en landbouwdieren, die bijvoorbeeld kunnen leiden tot ziektes als dengue, chikungunya, malaria, zika, riftdalkoorts en de westnijlkoorts. In de afgelopen tien jaar zijn er in het Caribisch gebied diverse uitbraken van door muggen overgedragen ziektes geweest, onder andere chikungunya in 2014, zika in 2016 en meerdere dengue-uitbraken, waarvan de laatste is gemeld in 2020.

Kennis opdoen over diversiteit
Het doel van de expeditie is kennis opdoen over de diversiteit van steekmuggen en het maken van hulpmiddelen voor de determinatie van steekmuggen ter ondersteuning van het volksgezondheidsonderzoek op de eilanden. Bij een uitbraak is het beheersen van de specifieke muggenpopulatie die verantwoordelijk is voor de verspreiding van de ziekte vaak de enige manier om de verspreiding te vertragen. Daarom is er up-to-date informatie nodig over lokale muggenpopulaties en de verspreiding daarvan over de eilanden om ziektes effectief te beheersen. Aangezien de omstandigheden als gevolg van het klimaat telkens verschuiven en er steeds meer mensen wonen op de eilanden, zijn er in de toekomst veranderingen in de insectenpopulaties (zoals die van muggen) te verwachten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.