Al het nieuws

Website ontwerp nieuw embleem lijkt onvolledig

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Terwijl de Curaçaose regering in verband met de campagne ‘Un emblema nobo’ - waarin de bevolking wordt opgeroepen een ontwerp in te sturen voor een nieuw embleem/wapen voor het Land Curaçao - zegt dat iedereen mee mag doen, blijkt dat Europese Nederlanders uitgesloten zijn.

F05 Embleem verwarring 1Tenminste, als (strak) wordt gekeken naar de criteria ‘Ken tur por partisipá? (Wie mogen allemaal meedoen?). Daarin worden expliciet allerlei categorieën vermeld - tot Arubanen van vóór Status Aparte-jaar 1986 en zelfs personen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, maar al zestien jaar aaneengesloten zijn toegelaten op Curaçao - maar over in Europa geboren Nederlandse ingezetenen wordt niets vermeld.

Op vragen hierover aan de afdeling communicatie van de regering, wordt als volgt geantwoord: ,,Iedereen die Yu di Kòrsou is of ervoor heeft gekozen om Yu di Kòrsou te zijn. Ook degenen met de Nederlandse nationaliteit die ervoor hebben gekozen zich permanent op Curaçao in te schrijven.”

Zo staat het overigens (nog) niet op de website van Emblema Nobo. Maar het antwoord van communicatie gaat verder: ,,Dus als je de Nederlandse nationaliteit hebt, geboren bent in Nederland en kind bent van iemand met de Nederlandse nationaliteit die valt onder a, b of c van de eerste regel (zie kader ‘Wie kunnen deelnemen?’), en ervoor hebt gekozen om Yu di Kòrsou te zijn door je in te schrijven bij het bevolkingsregister (Kranshi) met de bedoeling permanent op Curaçao te verblijven, kan je deelnemen.”

Op de website staat het niet zo (geformuleerd) en dit antwoordbericht van communicatie is ook niet helemaal duidelijk: in het eerste deel lijkt gezegd te worden dat eenieder met de Nederlandse nationaliteit die hier is ingeschreven mag meedoen, maar in het tweede deel lijkt toch weer de aanvullende eis terug te komen dat men of hier geboren is of minimaal één ouder heeft die hier geboren is, gelet op de verwijzing naar a, b, c, etc., wat dan weer aansluit op wat de website meldt.

De vraag die gesteld (en beantwoord) moet worden, is of er voor ingezetenen met de Nederlandse nationaliteit nou wel of niet nog aanvullende vereisten gelden. Die vraag is gesteld aan de communicatieafdeling van de regering.
Deze krant komt op deze kwestie omdat een lezer aangeeft het als kind altijd leuk te hebben gevonden om fictieve logo’s te ontwerpen en dacht ‘Misschien moet ik ook iets inzenden!’. Maar de criteria staan dit deze persoon niet toe, want hij is geboren in Nederland en voldoet verder niet. Hij heeft overigens wel een sedula (identiteitsbewijs van Curaçao) en mag hier ook wel stemmen.

,,Het staat er echt: mensen met de Nederlandse nationaliteit kunnen meedoen als zij of (een) ouder(s) hier of in de voormalige Nederlandse Antillen zijn geboren; buitenlanders die zich op Curaçao hebben laten naturaliseren tot Nederlander ook; maar niet de buiten Curaçao/Nederlandse Antillen geboren Nederlander die hier bijvoorbeeld al 20 jaar woont.”

Het is vreemd, stelt een geraadpleegde jurist: ,,Want de overheid communiceert - en het zou mijns inziens ook veel logischer zijn - als iedereen met een sedula mag meedoen. Dan heb je alle legale inwoners. En eventueel daarbovenop nog degenen die hier geboren zijn, maar elders wonen.”

Wie wel en niet mogen meedoen, blijkt uit de website. Daar kunnen dan twee dingen over worden gezegd. Ten eerste dat het jammer is dat de overheid een aanzienlijk deel van de bevolking uitsluit van deelname, en ondertussen loopt te prediken dat ‘het belangrijk is dat iedereen zich met het nieuwe embleem kan identificeren’ en dat daarom ‘iedereen vanaf 12 jaar oud mag meedoen’.

Vreemd is dat, bijvoorbeeld, een niet op Curaçao geboren Colombiaan die op Curaçao is genaturaliseerd tot Nederlander wél mag meedoen, maar iemand die door geboorte Nederlander is niet, enkel omdat hij of zij hier niet is geboren.
Het tweede punt is juridisch. Verwezen kan worden naar artikel 3 Staatsregeling (de Curaçaose grondwet), dat bepaalt dat allen die zich op Curaçao bevinden, gelijk behandeld worden. Gewezen kan ook worden op het discriminatieverbod van artikel 14 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens - dat ook op Curaçao geldt. Daarin staat dat (onder meer) een onderscheid naar ‘nationale of maatschappelijke afkomst, het behoren tot een nationale minderheid, geboorte of andere status’ verboden is.

Het doet denken aan de discussie over de zogeheten ‘80/20-regeling’. De gouverneur heeft destijds geweigerd die vast te stellen vanwege discriminatie: er mag geen onderscheid worden gemaakt tussen mensen met de Nederlandse nationaliteit die rechtmatig op Curaçao verblijven.
Ontwerpen voor een nieuw embleem mogen tot vrijdag 19 augustus worden ingediend.

Wie kunnen deelnemen?

Op de website van emblema.cw staat onder ‘Kon pa partisipá’ (Hoe deel te nemen) ook wie er kunnen/mogen meedoen. Het staat in het Papiaments. Hieronder volgt de vertaling in het Nederlands:

Als je ouder bent dan 12 jaar, je bent Yu di Kòrsou of je hebt ervoor gekozen om Yu di Kòrsou te zijn, kun je meedoen.
Je moet de Nederlandse nationaliteit hebben en 1) Geboren zijn op Curaçao; 2)
Geboren op Aruba vóór 1 januari 1986 (de dag dat Aruba Status Apart kreeg en de Nederlandse Antillen verliet, red.) en 2a) op 1 januari 1986 ingeschreven stond bij het bevolkingsregister van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba of Sint Eustatius (voorheen Nederlandse Antillen) en 2b) Op 10 oktober 2010 ingeschreven stond bij het bevolkingsregister van Curaçao; 3) Geboren vóór 10 oktober 2010 op Bonaire, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten en op 10 oktober 2010 stond ingeschreven in het bevolkingsregister van Curaçao; 4) Een kind zijn van een persoon met de Nederlandse nationaliteit die valt onder de hierboven vermelde punten.

Personen die ervoor gekozen hebben om Yu di Kòrsou te zijn, door 4a) te opteren voor de Nederlandse nationaliteit op Curaçao conform de geldende regels (Nederlanderschap door optie) en 4b) te kiezen voor de Nederlandse nationaliteit door middel van naturalisatie wonende op Curaçao.

Personen die op Curaçao geboren zijn en niet de Nederlandse nationaliteit hebben kunnen ook deelnemen, zolang ze 16 jaar zijn en vanaf hun geboorte op Curaçao wonen en al die tijd toegelaten zijn geweest op Curaçao.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.