Nieuw ziekenhuis Curaçao vol met technische problemen

Over twee weken opent op Curaçao een nieuw ziekenhuis. Maar een serie gebreken zorgt voor een ‘hoog risico'. 



Dit artikel staat in verkorte versie in dagblad Trouw van 30 oktober 2019

Willemstad - Als de deuren van het splinternieuwe Curaçao Medical Centre op 15 november al opengaan, kan er voorlopig niet geopereerd worden. Er is zelfs zoveel mis dat het nog maar de vraag is of de officiële opening van het ziekenhuis in Willemstad wel doorgaat.

Bouwprojectmanager AT Osborne die in opdracht van het land Curaçao inspecties op het complex uitvoert, constateert dat zeker negen vitale onderdelen een ‘middelhoog tot hoog risico’ vormen voor het functioneren van het nieuwe ziekenhuis

Functioneren

Zo klopt er weinig van de elektrische bedrading, die los en buiten kabelgoten in het plafond zijn weggewerkt. Verschillende kabelgoten zijn al verzakt vanwege het gewicht van de kabels die er liggen. Elektrische koppelingen zijn met cellotape afgewerkt en kleurcodes van bedrading zijn niet gevolgd. Ook is de bedrading in stopcontacten verkeerd aangelegd. Brandmeldkabels zijn onafgeschermd tussen andere kabels gelegd.

Kabels niet in een kabelgoot

Het gecomputeriseerde gebouwbeheersysteem functioneert niet goed, waardoor zowel de verlichting niet aangestuurd kan worden als de luchtbehandeling in het hele ziekenhuis niet voldoet. Op operatiekamers is er een risico dat lucht van vuile naar schone gebieden stroomt. Bedieningspanelen voor licht en luchtbehandeling in de operatiekamers werken niet. Schuifdeuren blijven steken of gaan helemaal niet open.

De hartkatheterisatiekamer en centrale sterilisatie afdeling zijn niet gekeurd, waardoor niet duidelijk is hoe het staat met de luchtdruk, luchtlekkage, temperatuur, relatieve vochtigheid en microbiologische verontreiniging van lucht en oppervlakten op die afdelingen.

De elektrotechnische sterkstroominstallatie voldoet niet aan de NEN1010 normering. Medische aardingen doen het niet en veel schakelmateriaal is ingebrand, waardoor onveilige situaties op kunnen treden.

Milestones

De lijst is lang. De geconstateerde gebreken kwamen aan het licht bij incidentele testen. Meest opvallende punt is dat geen enkele grote acceptatietest is uitgevoerd. Deze zijn een vast onderdeel van de zogenaamde milestones in de bouw. Vooraf gedefinieerde ijkpunten, waarop een bouwfase wordt afgerond, getest en geaccepteerd.

Ballast Nedam lijkt handig gebruik te maken van de druk uit de politiek om het ziekenhuis toch open te stellen op 15 november. De bouwer gaat alleen akkoord met een opening als Curaçao de staat van de bouw aanvaard zoals die nu is en Ballast de bouw officieel heeft overdragen. Alle openstaande werkzaamheden worden vanaf dat moment beschouwd als klein gebrek, waarbij zelfs niet verrichtte tests, inclusief nog te constateren gebreken als klein gebrek worden genoteerd.

Bouwprojectmanager AT Osborne schrijft in één van de e-mails dat het volstrekt onduidelijk is welke werkzaamheden nog voor de opening worden uitgevoerd en welke daarna. Ook is niet duidelijk wanneer die ‘kleine’ gebreken dan opgelost gaan worden. Bovendien is het dan ook de vraag welke kwaliteit in ontwerp en uitvoering uiteindelijk aantoonbaar gerealiseerd gaat worden door Ballast Nedam.

Brandmeldkabels tussen andere bekabeling;
in strijdt met NEN1010
Wederhoor

Directeur Anthon Casperson van het oude Sint Elisabeth ziekenhuis bevestigt dat hem gevraagd is een aantal functionaliteiten in zijn ziekenhuis na 15 november open te houden, waaronder de operatiekamers.

In een reactie op vragen bevestigt Clifton Wallé, woordvoerder van het nieuwe CMC, dat er een lange lijst is van aandachtspunten, maar dat die een opening van het nieuwe ziekenhuis op 15 november niet in de weg staat.

Minister van Volksgezondheid, Suzy Römer zegt dat zij niet gaat over de beoogde datum van opening.

Zij stelt uiteindelijk verder dat de Inspectie voor de Volksgezondheid die de ‘go - no go’ geeft voor de opening. Dat gebeurt een paar dagen of een week voor de geplande datum van 15 november 2019.

"De inspectie is al met een team bezig de opname in CMC te doen en zit wekelijks, soms meer, met het nieuwe ziekenhuis aan tafel. De betrokken organisaties, waaronder MRT, SONA, BNI, HNO E&T en HNO Vastgoed houden allemaal 15 november aan. Dat heb ik afgelopen maandag nog geverifieerd. De regering houdt uiteraard speling, en pint zich niet vast."

-0-0-0-

  1. 191004 Brief ATO status milestone 2 en 3A
  2. 191004 Bijlage Rapportage status milestone 2 en 3A
  3. 191004 Brief status Milestone 3A incl. bijlage
  4. Status update Brief-19102019


-