Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn deze week op Sint Maarten bijeen, samen met staatssecretaris Alexandra Van Huffelen.

vierlandenZe praten over het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho), de Rijkswet Aruba financieel toezicht (RAft) en de financiële schuld van de eilanden aan Nederland.
Dat laat de Arubaanse regering in een persbericht weten. Nederland heeft het democratisch tekort op de agenda gezet. Premier Evelyn Wever-Croes is voor deze topontmoeting naar Sint Maarten gereisd, samen met enkele adviseurs.
Aruba, Curaçao en Sint Maarten werken samen, om gezamenlijke doelen te kunnen bereiken. Zo hebben de eilanden een alternatief gepresenteerd voor het Coho, en Nederland zal daar een reactie op geven. Aruba heeft toegezegd om hervormingen door te voeren en ook dat is een thema dat tijdens de topontmoeting aan de orde komt.
,,Het democratisch tekort is belangrijk”, zegt Wever-Croes. Tijdens de pandemie werd het de eilanden duidelijk dat er niet echt sprake is van democratie in het Koninkrijk. Nederland legde de eilanden veel voorwaarden op. ,,Het is voor iedereen belangrijk om hierover betere afspraken te maken”, aldus de Arubaanse premier.
Voor Aruba is de geschillenregeling erg belangrijk. Dat wordt door het democratisch tekort enorm benadrukt. De premier laat weten dat er een procedure moet zijn waarbij een land in beroep kan gaan tegen een beslissing. Het moet duidelijk zijn wat de te bewandelen weg dan is. Het Arubaanse parlement heeft veel interesse in dit thema, zegt Wever-Croes. Ook op dat niveau wordt tussen de eilanden en de parlementen samengewerkt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.