Nieuws Curaçao

Drie agenten veroordeeld voor preventieve controle Marnix College

WILLEMSTAD – De drie agenten die hun boekje te buiten gingen op het Marnix College krijgen taakstraffen. Dat heeft de rechter gisteren geoordeeld. De drie stonden terecht voor hun betrokkenheid bij de controle van 7 september vorig jaar op de school. 

Tijdens een ‘grondige controle’ in de directiekamer van het Marnix College hadden deze drie politieagenten aan meer dan 25 leerlingen opdracht gegeven om zich geheel of gedeeltelijk te ontkleden. 

Uit het strafrechtelijk onderzoek van de Landsrecherche is gebleken dat de juridische grondslag voor deze ‘grondige controle”’ ontbrak. 

De politie is net als iedereen gebonden aan regels. Juist als het gaat om toepassingen van dwangmiddelen zoals aanhoudingen en onderzoeken aan kleding en lichaam, is de wet erg belangrijk. Hoe verder het dwangmiddel ingrijpt op bijvoorbeeld de lichamelijke integriteit van een persoon, hoe meer vereisten er zijn voordat dat dwangmiddel mag worden toegepast.

De maatschappelijke commotie die als gevolg van deze controle ontstond was groot. Het feit dat de leerlingen zich veilig moeten voelen op school en dat de agenten allemaal in uniform deze handelingen verrichten, woog mee in de veroordeling door de rechtbank.

Twee agenten kregen een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur met een proeftijd van twee jaar. De derde agent die tijdens de controle de leiding had kreeg een werkstraf van 120 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Hij wordt ook, zij het voorwaardelijk, voor twee jaar uit het ambt ontzet, met een proeftijd van twee jaar.

Eerder al werd een vierde agent disciplinair gestraft omdat hij aanwezig was bij de controle, maar zelf niet aan de minderjarige leerlingen zat. 

Deel dit artikel