Al het nieuws

Ziekenhuis moet voorschot november verantwoorden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het noodlijdende Curaçao Medical Center (CMC) krijgt een voorschot van 4,1 miljoen gulden ‘voor de voortzetting van de electieve zorg in de maand december 2021’.

F03 Weer 4.1 mil voor CMCOp voordracht van minister Javier Silvania (MFK) van Financiën is de Raad van Ministers hiermee akkoord gegaan. Zijn partijgenoot minister Dorothy Pietersz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) zal een instructie geven aan de Sociale Verzekeringsbank SVB om dit voorschot te verstrekken aan het CMC.
Dit voorschotbedrag is volgens Silvania gelijk aan wat in november ook aan CMC beschikbaar is gesteld. ,,Dit voorschot dient uitsluitend ter waarborging van de continuering van de electieve zorg aan bvz-verzekerden (basisverzekering ziektekosten) tot aan 31 december 2021.”
Dit voorschot zal overigens pas beschikbaar komen nadat het CMC verantwoording heeft afgelegd over de aanwending van het eerder voor de maand november 2021 verkregen voorschotbedrag.
,,Het voorschotbedrag zal op een bankrekening worden overgemaakt die toegankelijk is voor zowel het ministerie van Financiën als het CMC. Hiertoe zal Financiën een vertegenwoordiger aanwijzen die toezicht dient uit te oefenen op de uitgaven die door het CMC ten laste van het voorschotbedrag van 4,1 miljoen zullen worden gedaan”, licht de bewindsman toe.
De definitieve afrekening van de voorschotten voor november en december 2021 -‘bedoeld uitsluitend ter waarborging van de electieve zorg aan bvz-verzekerden tot aan 31 december 2021’- zal plaatsvinden op basis van de resultaten van het onderzoek door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Het betreft een onderzoek dat in samenwerking met de in oprichting zijnde Curaçaose Zorgautoriteit plaatsvindt, naar de tarieven die gehanteerd worden ter bekostiging van de zorg bij het CMC en de aanbevelingen die hieruit voortkomen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.