Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De tarieven van water gaan vanaf vandaag omhoog. Het Water- en Energiebedrijf (WEB) maakte de nieuwe prijzen gisteren bekend, samen met een nieuwe tariefstructuur voor huishoudens. Premier Evelyn Wever-Croes (MEP) is ‘onaangenaam verrast’.

wateraruDe tarieven worden gemiddeld 1,50 florin per kubieke meter duurder. WEB geeft als reden voor de prijsverhoging dat de prijs van Heavy Fuel Oil (HFO) met 126 procent is gestegen, vergeleken met 2021. HFO is nodig om energie te generen. Om de extra kosten van HFO te kunnen dekken, heeft het bedrijf de operationele kosten al verlaagd met zo’n 6,5 miljoen florin. De salarissen van alle medewerkers zijn in 2022 bevroren. Daarnaast incasseerde WEB minder inkomsten dit jaar. ,,We zijn op een punt gekomen dat dit niet meer verantwoord is”, aldus een verklaring van WEB. ,,Door de watertarieven te verhogen, kunnen we de productie en doorgifte van water en energie in de toekomst blijven garanderen. We kunnen ook doorgaan met het investeringsplan om minder afhankelijk te zijn van HFO.”
Op de waterrekening van augustus 2022 zullen de nieuwe tarieven voor het eerst zichtbaar zijn. Huishoudens krijgen bovendien te maken met een andere structuur om het verbruik van water te meten. Die is eenvoudiger. Elke kubieke meter water kost 7,25 florin (bij een verbruik tot maximaal 12 kubieke meter). Vanaf 13 kubieke meter of meer is het tarief 11 florin per kubieke meter. In de oude structuur was de basisprijs per kubieke meter 4,55 florin. Het gaat dus om een tariefsverhoging van 60 procent. Bovendien had de oude structuur meer stappen om tot het duurste tarief te komen. Klanten betaalden de prijs van 11 florin per kubieke meter water in de oude structuur bij een verbruik van 13 kubieke meter of meer. Deze prijs is in de nieuwe structuur dus de standaardprijs geworden. Volgens WEB is deze nieuwe tariefstructuur een ‘betere verdeling tussen de grotere en kleine consumenten’.
De nieuwe tarieven voor het bedrijfsleven starten bij 11 florin per kubieke meter. Het oude tarief was 9,50 florin. De prijzen voor de landbouwsector veranderen niet, dat blijft 5,50 florin per kubieke meter.
De beslissing om de tarieven te verhogen, is volgens WEB niet van de ene op de andere dag genomen. Het bedrijf heeft de extra kosten van de HFO nu toe voor eigen rekening genomen, maar dit gaat ten koste van de bedrijfsreserves. Stakeholders zijn sinds 2021 regelmatig geïnformeerd over het beslissingsproces. WEB realiseert zich dat de tariefsverhoging een impact kan hebben op de samenleving en op de economie. ,,Gezien onze vitale taak op het gebied van water en energie, is het niet langer verantwoord om reserves van het bedrijf te blijven aanspreken om de hoge kosten van HFO te kunnen betalen. Die reserves zijn nodig om te kunnen blijven investeren.”
Premier Evelyn Wever-Croes heeft in een eerste reactie laten weten dat WEB de tarieven verhoogt zonder dat de regering hiervoor toestemming heeft gegeven. ,,We zijn onaangenaam verrast door dit nieuws. Het klopt dat WEB en Elmar hebben gevraagd om de tarieven te verhogen, maar de regering wil eerst van de kant van deze staatsbedrijven bepaalde inzet zien. We zijn met WEB en Elmar hierover aan het onderhandelen. Die gesprekken waren door de storm even stilgelegd.” De premier verwijst voor verdere uitleg naar Energieminister Glenbert Croes (MEP).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.