RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Curaçaose rechter: verbod op homohuwelijk in strijd met grondwet

Ter illustratie. Beeld © ANP

Een Curaçaose rechter heeft besloten dat het verbod op het homohuwelijk juridisch niet langer houdbaar is. Mensen van hetzelfde geslacht mogen op Curaçao nog altijd niet met elkaar trouwen en dat is 'ongeoorloofde discriminatie', besluit de rechter in een zaak die door een mensenrechtenorganisatie was aangespannen.

In het burgerlijk wetboek van Curaçao is bepaald dat een huwelijk alleen kan worden gesloten tussen een man en een vrouw. Daar komt mogelijk gauw een einde aan.

In strijd met grondwet

Volgens de rechter is deze bepaling namelijk in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod zoals dat staat opgenomen in de Curaçaose grondwet.

Homoseksuele
Lees ook:
Homoseksuele Simon mag eindelijk bloed doneren: 'Ik wilde het al jaren'

Dat is de uitkomst van een zaak die mensenrechtenorganisatie Human Rights Caribbean had aangespannen namens twee vrouwen op het eiland die in het huwelijk willen treden. Het is volgens de rechter aan de wetgever om maatregelen te treffen om de 'ongeoorloofde discriminatie' op te heffen.

'Minderheden steunen'

Human Rights Caribbean is blij met de uitspraak en stelt: "Het recht is er niet slechts voor de meerderheid van de bevolking of zij die geloven in God. Juist minderheden moeten zich gesteund weten door het recht."

Het verbod op het homohuwelijk is al langer onderwerp van gesprek op het eiland. In de afgelopen jaren probeerden verschillende parlementsleden het homohuwelijk te legaliseren, maar dat liep telkens op niets uit.

Katholiek eiland

Het katholieke eiland is verdeeld over het verbod. Op buureiland Bonaire is het homohuwelijk wel toegestaan, net als op Saba, waar homoseksuele stellen in het Caribische gebied al langer naar uitwijken om te trouwen.

Iemand
Lees ook:
Iemand uitmaken voor homo: 'Het is geen scheldwoord, dit moet stoppen'