Nieuws Curaçao

Nederland: Curaçao houdt onvoldoende toezicht op de eigen goksector

DEN HAAG РDe controle en het toezicht van de Cura̤aose overheid op de online goksector is onvoldoende en daardoor niet effectief. Dat schrijft minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming in antwoord op Kamervragen naar aanleiding van verschillende publicaties in de Nederlandse media.

Curaçao heeft eigen kansspelwet- en regelgeving en is zelf verantwoordelijk voor de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving van het aanbod. Maar doet dat dus onvoldoende effectief.

bol

‘Zorgelijk’ schrijft Weerwind en reden om in het Landspakket Curaçao twee maatregelen op te nemen, die betrekking hebben op de hervorming en modernisering van de gehele kansspelsector, en in het bijzonder de online offshore kansspelsector.

Sublicenties

Door ontbreken van goed toezicht door de Curaçaose overheid zijn er onvoldoende gegevens beschikbaar over bijvoorbeeld de eigen invulling die masterlicentiehouders geven om zelf sublicenties uit te geven. ‘Niet-transparant’, aldus Weerwind.

Maar ook heeft Curaçao volgens de minister geen idee hoeveel vergunningen er precies verleend zijn, wie de vergunninghouders zijn en in welke markten deze aanbieders actief zijn.

bol

In hoeverre Nederlandse bedrijven of belangen van Nederlanders betrokken zijn bij de online kansspelsector in Curaçao is daarom ook niet te traceren.

Risico’s

Een gebrek aan toezicht houdt volgens Weerwind een dergelijke werkwijze mede in stand. “Hieruit volgt dat Curaçaose vergunninghouders nationale wet- en regelgeving kunnen overtreden in de landen waar zij zich op richten; zeker wanneer dit jurisdicties zijn waar het (online) kansspelaanbod is gereguleerd, zoals in Nederland”, concludeert de minister.

De gevolgen kunnen volgens hem het onvoldoende waarborgen van consumentenbescherming en een toegenomen risico op witwassen via online
kansspelen zijn.

Het Nederlandse kabinet herkent de uitlatingen die in het programma Argos zijn gedaan en zegt daarvan eerder al op de hoogte te zijn geweest. “In december 2021 beantwoordde de toenmalige Minister voor Rechtsbescherming al Kamervragen over illegale casino’s op Curaçao.

Criminele activiteiten

bol

Hoewel minister Weerwind zich niet wil uitlaten over mogelijke strafonderzoeken, of -zaken onder gezag van het Openbaar Ministerie, is er een focus binnen het Parket Procureur-Generaal van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba en het Gemeenschappelijk Hof van Justitie om financieel-economische criminaliteit aan te pakken. Hier vallen volgens Weerwind criminele activiteiten binnen de kansspelsector ook onder.

Deel dit artikel