Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De uitvoeringsrapportage van het Landspakket Curaçao is positief over de samenwerking met het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO).

rif stadion DUSHIHet rapport gaat over de periode 16 augustus tot en met 15 november 2022. Zo staat er over het bevorderen van het ondernemerschap en investeringsklimaat dat ‘er nieuwe afspraken zijn gemaakt die vertrouwen bieden voor het vervolg’. ,,De wijze waarop de activiteiten voor de verbetering van het ondernemersklimaat uit het Landspakket inmiddels zijn belegd bij MEO, de inzet van MEO en de goede samenwerking met de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) vormen een solide basis voor de bredere invulling van de economische ontwikkeling en het opstellen van een door de belangrijkste stakeholders ondersteunde roadmap in het eerste kwartaal van 2023.”
In het thema economische hervormingen hebben veel sub-onderwerpen een groen kleurtje gekregen wat betekent dat de maatregel of activiteit naar tevredenheid verloopt.

Een van de positieve punten is de aanpak van ‘red tape’ en het onderzoek naar de ‘costs of doing business’. Zo is binnen dit onderzoek een inventarisatie en publicatie gemaakt van fiscale stimuleringsinstrumenten opgesplitst naar economische sectoren. Verder zijn de procedures voor vergunningverlening geïdentificeerd en worden voor optimalisatie hiervan de aanbevelingen van het rapport uitgevoerd. ,,De opdrachtverlening voor het verbeteren van de vergunningprocedures aan Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) is afgerond. Per april 2023 wordt er een verbeterprogramma met oplossingsrichtingen, verbeteracties voor gesignaleerde knelpunten & quick wins opgeleverd”, aldus de rapportage. Een ander project is een vernieuwde Landsverordening horeca en drank. Daarover staat in de rapportage: ,,MEO en TWO zijn in gesprek om te kijken of bij het vernieuwen van de Landsverordening horeca en drank ondersteuning vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kan worden ingeschakeld.”

Een bijdrage aan de economische ontwikkeling is onder andere de gebiedsontwikkeling Rif en Colon. ,,Er wordt gewerkt aan de principenota’s, het zal er om spannen of de nota’s echt einde van het jaar klaar zullen zijn. De ontwikkeling van deze gebieden betekent een boost voor de binnenstad. De (historische) waardering van het stadion, waar spelers Pele en Cruijff voetbalden, en dat een centrale plaats inneemt in het Curaçaose honkbal, maakt het onderdeel van het patrimonium. De verkenning van alternatieve locaties voor het Rif-stadion voor een modern stadion is opgestart”, zo staat in de voortgangsrapportage opgetekend.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.