Curaçao

Binnenkomst Zr.Ms. Groningen

Foto – Defensie Caribisch Gebied

Willemstad – Het nieuwe stationsschip van Defensie Caribisch gebied is donderdagmiddag, 25 april om 16:00 uur binnengevaren in Curaçao. Het schip liep de Annabaai binnen na het traditionele saluut vanaf fort Krommelijn.

Normaal verblijven stationsschepen vier maanden in het Caribisch gebied. Elk eerste havenbezoek aan Curaçao gaat gepaard met een traditionele ceremoniële intocht.

Nieuw dit keer is dat de Groningen twee jaar lang het stationsschip wordt. Het extra lange verblijf maakt deel uit van een pilot, waarbij het schip in het Caribisch gebied blijft, maar de bemanning wisselt.

Dit betekent ook een voorlopig laatste ceremoniële binnenkomst van het stationsschip.

Foto – Defensie Caribisch Gebied

SALUUT
De Groningen vaarde rond 15:30 langs Bastion Marichi, ook wel bekend als Fort Krommelijn. Op dit tijdstip werd een saluut aan de koninkrijksvlag gegeven.
Vanaf Fort Krommelijn werd dit saluut beantwoord met 21 kanonschoten. Het laatste schot van het saluut aan de onderscheidingsvlag van de Gouverneur van Curaçao viel om 16:00 ter hoogte van Fort Amsterdam.

STATIONSSHIP

Zr.Ms. Groningen, een oceangoing patrol vessel (OPV), is het eerste schip dat voor zo’n lange tijd in het Caribisch gebied gaat dienen. De pilot, met een vast stationsschip en een wisselende bemanning, is bedacht om het marinepersoneel tegemoet te komen. Het varende personeel van de OPV’s krijgt vooraf meer duidelijkheid over hun vaarprogramma’s.

Het stationsschip wordt ingezet om drugstransporten te onderscheppen en de Kustwacht te ondersteunen. Daarnaast kan het schip en haar bemanning bijstand verlenen na bijvoorbeeld een natuurramp.

Om haar taken uit te kunnen voeren, is het schip uitgerust met 2 snel inzetbare FRISC-boten, een maritieme NH-90 gevechtshelikopter en een speciaal guard team, bestaande uit mariniers die andere schepen kunnen boarden.

In het Caribisch Gebied stapt er nog een zogeheten ‘Law Enforcement Detachement’ van de Amerikaanse kustwacht aan boord.

Bron en foto’s Defensie Caribisch Gebied

Deel dit artikel