Al het nieuws

SER raadt aan om pensioen-financiën te centraliseren

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseert de regering om eens nader te kijken naar het premie-gat bij het ouderdomsverzekering (aov)-fonds. Er is volgens het adviesorgaan geen zicht op enerzijds de wettelijk verschuldigde premies, en, anderzijds de werkelijk geïnde premies.

F01 SERDat zou namelijk ook een oplossing kunnen zijn voor de houdbaarheid van het aov-fonds in plaats van 10 procent te korten op de pensioenuitkering van niet-ingezetenen. Dat staat in het jongste advies over het opnieuw korten op het pensioen van in het buitenland wonende aov-ontvangers.

De SER constateert dat de financiële aansturing van het aov-fonds niet gecentraliseerd is. De afdracht en invordering van de premies vinden namelijk plaats bij de Ontvanger (de belastingdienst, red.). Hier is indertijd voor gekozen omdat dit gunstiger is voor de premiebetaler (de werkgever en de werknemer). Maar een gevolg is wel dat er een scheiding is ontstaan tussen innings- en uitvoeringstaken. De uitvoeringstaak ligt namelijk bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die de aov toekent en ook zorgt voor de uitbetaling. ,,Hieruit kan worden geconcludeerd dat er geen organisatie is die totaal zicht heeft op zowel de inkomsten- als de uitgavenkant van het aov-fonds, hetgeen een risico vormt voor een effectieve financiële aansturing.”

Hoewel de SER adviseert over te gaan tot een centrale financiële aansturing, heeft het instituut er ook een hard hoofd in dat het hiervan gaat komen. Want zo staat in het advies: ,,Niet aannemelijk is dat er op de korte termijn hierin enige verandering zal komen aangezien centralisatie van de financiële aansturing additionele institutionele capaciteit zal vergen.”

De mening van de SER is dat met centralisatie de tekorten makkelijker weg te werken zijn en zo het fonds kan verduurzamen. ,,In praktijk zal centralisatie van de algehele financiële aansturing ertoe leiden dat de doelmatigheid wordt vergroot, de data-betrouwbaarheid wordt verhoogd en dat op basis daarvan meer evenwichtige beheersmaatregelen kunnen worden getroffen die een positief effect zullen hebben op de financiële houdbaarheid van het fonds. Centralisatie zal er ook voor zorgen dat er beter zicht is op, enerzijds, de wettelijk verschuldigde premies, en, anderzijds. de werkelijk geïnde premies. De SER acht het van groot belang dat de aansturing gericht is op het dichten van dit gat. Dat vergt het tijdig identificeren en in kaart brengen van de factoren die hebben geleid tot het premie-gat zodat de compliance daarop kan worden afgestemd.”

Kortom, de SER adviseert om het gehele sociale zekerheidsstelsel te centraliseren bij één uitvoeringsorgaan. Mocht dit in de praktijk niet wenselijk, haalbaar en of uitvoerbaar blijken, wordt aanbevolen een vast interdisciplinair coördinatieteam op te zetten bestaande uit vertegenwoordigers van de diverse betrokken uitvoeringsinstanties onder centrale aansturing van één entiteit.

Voor 2022 wordt een tekort van ruim 20 miljoen gulden verwacht voor het aov-fonds, zo merkt de SER op. ,,Dit tekort is hoger dan het gerealiseerde tekort in 2021 vanwege een anticipatie op toename van de uitkeringen die hoger uit zal vallen dan de toename van premie-inkomsten.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.