Al het nieuws

Minister Financiën plaatst ‘schaamte’-emoji’s bij bekendmaking

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij overheids-nv Curoil heeft niet alleen de directeur een topinkomen, maar werken daarnaast nog acht personen die voor wat betreft hun inkomen boven de zogenoemde Pisas-norm zitten, hoger dus dan het in het wetsontwerp Normering Topinkomens genoemde bedrag van 263.000 gulden per jaar.

CuroilDat heeft Curoil-directeur Yamil Lasten deze week in de Staten naar voren gebracht. Ook geeft hij aan dat niemand binnen het bedrijf, waarvan de aandelen in handen zijn van de staat, met minder dan 2.000 gulden bruto per maand naar huis gaat.
Lasten legt uit dat de salarissen als gevolg van de sluiting van de raffinaderij vanaf 2018 bevroren zijn en er versoberd is binnen het bedrijf, nu er geconcurreerd moet worden op de internationale markt. ,,We moeten in de regio concurreren met bedrijven met minder mensen in dienst en minder overheadkosten”, aldus de enige statutair-directeur.
De kosten van de salarissen zijn meegenomen in de marge die Curoil ontvangt uit de verkoop van brandstofproducten, waaronder diesel en benzine. De overheids-nv krijgt circa 11 cent voor elke liter die consumenten kopen.
Lasten: ,,Dat is normaal. Elk bedrijf rekent de kosten, waaronder salarisuitgaven, door in de producten en diensten die geleverd worden. Wij doen dat in al onze acht producten, dus niet alleen benzine en diesel, maar ook diensten die we internationaal verlenen zoals het buitengaats bunkeren van tankers en cruiseschepen, de dienstverlening aan luchtvaartmaatschappijen en de ladingen die in de regio worden verkocht.”
De Curoil-directeur eindigt zijn voordracht in de Staten met de stelling dat ook Curoil hart heeft voor Curaçao (‘Nos kurason ta bati pa Kòrsou’; een leuze die afkomstig is van ministers van het zittende kabinet-Pisas). Dat blijkt volgens hem uit de vele sociale projecten die gesteund worden en waar het bedrijf verder niet mee te koop loopt, alsmede de grote inspanningen die gedaan worden om de benzine- en dieselprijzen zo laag mogelijk te houden.
Een eerste reactie van Financiënminister Javier Silvania (MFK) is, hoewel zonder woorden, veelzeggend: hij plaatste op Facebook bij een bericht hierover twee ‘schaamte’-emoji’s (aapjes die de handen voor de ogen houden) ten teken van verbijstering. Hij was het die de directeur van overheids-nv’s en stichtingen vroeg hem van de nodige informatie te voorzien in verband met het politieke en maatschappelijke debat over de normering van topinkomens; ruim twee jaar geleden een voorwaarde van Nederland voor liquiditeitssteun op grote schaal.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.