Al het nieuws

Van onze correspondent
Den Haag - De sluiting van de apotheek van het ziekenhuis van Mariadal heeft tot Kamervragen geleid van het CDA. Fractielid Joba van den Berg maakt zich zorgen over de bereikbaarheid van de zorg en beschikbaarheid van medicijnen voor de inwoners van Bonaire.

BONziekenhuisVan den Berg stelt haar vragen aan zowel staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties als aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij baseert haar vragen op berichtgeving in deze krant van afgelopen vrijdag over de plotselinge sluiting van de ziekenhuisapotheek.
Van den Berg wil weten wat de redenen zijn voor de sluiting van de apotheek terwijl de wachttijden al lang zijn. Het Kamerlid vindt het vreemd dat juist in een instelling waar 24/7 hulp wordt gegeven geen medicatie beschikbaar is voor de inwoners.
,,Bent u het met de CDA-fractie eens dat het weliswaar in voorkomende gevallen nodig kan zijn om de organisatie van de zorg te wijzigen, maar dat het daarbij wel van belang is dat inwoners de redenen daarvan begrijpen en dat hun comfort wordt gegeven hoe de zorg dan wel bereikbaar blijft?” vraagt Van den Berg.
Het Kamerlid wil dat de regering actie onderneemt naar aanleiding van de sluiting, al noemt ze geen concreet voorbeeld van wat er mogelijk gedaan kan worden. Wel verwijst ze naar de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) met de vraag of die ook van toepassing is op Bonaire. Deze wet is op 1 januari in werking getreden en heeft als doel de transparantie en het bewustzijn over kwaliteit bij zorgaanbieders te vergroten. Als de wet van toepassing is zou er overleg met het eilandsbestuur plaats moeten vinden over de wijziging in de acute zorg, aldus Van den Berg. Zo niet dan wil ze weten welke wet dan van toepassing is op wijzigingen in de acute zorg.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.