Al het nieuws

Oplossing zoeken voor openen bankrekening

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nummerkantoren (rifero’s) zullen in de toekomst aan minimumnormen moeten voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor het openen van een bankrekening. Daarover heeft het ministerie van Financiën gesprekken met ‘de stakeholders’.

F01RiferosDat antwoordt minister Javier Silvania (MFK) van Financiën op vragen van het Antilliaans Dagblad. Verschillende banken op Curaçao hebben hun relatie met de nummerkantoren al sinds enkele jaren beëindigd in het kader van ‘de-risking’. Dat is nodig om aan de eisen van onder andere correspondentbanken te voldoen.

,,Vanwege de internationale verscherping van de regels omtrent de bestrijding van witwassen en terrorismebestrijding, stellen lokale banken hoge eisen aan het openen van bankrekeningen in onder andere de loterijen- en kansspelensector.”

Silvania zegt ‘continu in gesprek te zijn met stakeholders, waaronder rifero’s en banken’, om een oplossing te vinden voor de situatie. In samenspraak met de betrokken partijen worden minimumnormen ontwikkeld. ,,Indien de rifero’s daaraan voldoen, zullen zij in aanmerking komen voor het openen van een bankrekening.”

Ook zal de sector te maken krijgen met betere en daadkrachtiger procedures voor handhaving en controle. Dat moet juridisch worden geregeld. Silvania: ,,Het wetgevingstraject loopt.”
In september 2020 liet Silvania’s voorganger Kenneth Gijsbertha (MAN) al weten te werken aan een wetsvoorstel dat commerciële banken op Curaçao verplicht om iedere burger die een bankrekening wil openen te accepteren. Hoewel er een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen burgers (natuurlijke personen) en bedrijven (rechtspersonen), zou daarmee ook de weg geopend kunnen worden voor loterijhouders die bij geen enkele bank terechtkunnen.

Gijsbertha wees erop dat Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) legaal is. ,,We moeten onze loterijhouders helpen die hierbij zijn aangesloten. Het gaat om veel mensen”, vond de bewindsman van destijds. In december 2019 liet FWNK weten dat de maatregel van de banken de stichting direct zou raken. ,,Met alleen cashbetalingen gaan we dertig jaar terug in de tijd”, zei directeur Javier Samson toen. De stichting organiseert, namens de overheid, de dagelijkse trekking van Wega di Number en moet onder andere garanderen dat vergunninghouders voldoen aan de bestaande wet- en regelgeving.

Basisbetaalrekening in de maak

De huidige minister van Financiën, Silvania, is ook van mening ‘dat iedere burger de mogelijkheid moet hebben een basisbetaalrekening te hebben’. ,,De Landsverordening basisbetaalrekening zal hiervoor zorgen”, zegt hij. ,,Het concept van de wet is in de afrondende fase. Nadat de input van de sector is ontvangen, zal de conceptlandsverordening het verdere wetgevingstraject doorlopen.” Pas na behandeling en goedkeuring in de Staten kan een wet gepubliceerd en van kracht worden.

Op de vraag aan de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten naar de status van de basisbetaalrekening, antwoordt de CBCS summier: ,,Er is conceptwetgeving basisbetaalrekening voor natuurlijke personen door de Centrale Bank opgesteld, welke deze maand ter consultatie aan de sector is voorgelegd. Het ligt in de bedoeling om dit concept 1 maart 2022 aan te bieden aan de ministers van Financiën van Curaçao en Sint Maarten.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.