Al het nieuws

CMC-directeur Martina: Tekort aan ok-personeel

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bijna 2.000 patiënten wachten op een operatie in het Curaçao Medical Center (CMC). De lijst van ingrepen die moet worden ingehaald is sinds december 2021 met 500 toegenomen.

F01 OK tekort 5Dat blijkt uit de cijfers die het CMC desgevraagd heeft gedeeld met het Antilliaans Dagblad. Op 19 augustus staan er 1.930 mensen op de wachtlijst voor een operatie. Daarvan zijn 1.773 patiënten via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verzekerd op basis van de basisverzekering ziektekosten (bvz). Op 19 augustus staan er 171 operaties gepland en daarvan zijn 111 patiënten tot en met die dag opgeroepen. De wachtlijst betreft ‘electieve ingrepen’, planbare operaties, en dus niet de acute en direct noodzakelijke operaties.

Dat de wachtlijst wat langer is geworden in vergelijking met december 2021 heeft te maken met ok-personeel dat uit dienst is getreden en naar Nederland is vertrokken. CMC-directeur Gilbert Martina zegt dat het ziekenhuis ‘net als de rest van Curaçao de afgelopen maanden te maken heeft gehad met een emigratiegolf’. ,,Hierdoor konden slechts vier van de zeven operatiekamers in gebruik blijven.” Martina zegt dat het ziekenhuis er met een intensieve wervingscampagne alles aan doet om vrijgekomen vacatures in te vullen. ,,Dat is geen makkelijke klus, aangezien er niet alleen in Nederland, maar wereldwijd een tekort is aan ok-personeel, zeker als het gaat om een contract voor vaste dienst.”

Deze krant berichtte begin december vorig jaar over een wachtlijst van 1.421 operaties. In vergelijking met de maand ervoor is de lijst dan juist afgenomen met 225 patiënten.

In december 2021 wachten de meeste patiënten op de wachtlijst (1.421) op een operatie bij de specialisaties orthopedie (378) en oogheelkunde (280). Hoe die verdeling er negen maanden later, augustus 2022, uitziet, is niet bekend.

De wachtlijst wordt deels veroorzaakt door een tekort aan financiële middelen. In de ogen van het ziekenhuis is het zorgbudget van de SVB beschikbaar niet voldoende om alle zorg te kunnen bieden. Vorig jaar werden enige tijd electieve ingrepen uitgesteld om de acute en essentiële zorg te kunnen garanderen. In november en december 2021 heeft het CMC twee keer een voorschot ontvangen van 4,1 miljoen gulden om de wachtlijst in te lopen waar het SVB-verzekerden betrof.

Naast de liquiditeitsproblemen hebben de coronagolven bijgedragen tot het oplopen van de wachtlijst. In die periodes konden veel electieve operaties niet doorgaan, vanwege een overvolle covid-afdeling en een maximaal opgeschaalde intensive care.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.