Al het nieuws

Personeel hervat werk

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De werknemers van Selikor zijn gistermiddag weer aan het werk gegaan. De vakbonden en de interim-directie van Selikor zijn tot een overeenkomst gekomen. Dat is gisteravond naar buiten gekomen.

SelikorHiermee komt er een einde aan de staking die twee dagen heeft geduurd. Het idee is dat de tien ‘jongste’ trucks, die vijf tot zes jaar oud zijn, worden geïnspecteerd om te bepalen welke reparaties moeten worden uitgevoerd en welke onderdelen daarvoor nodig zijn. ,,De onderdelen kunnen als luchtvracht snel op het eiland zijn, zegt Frensel Sillé, voorzitter van vakbond BTG, desgevraagd. Na reparatie kunnen we dan in ieder geval gegarandeerd beschikken over tien vuilophaalwagens.”
De vakbond en de directie steken op 20 juli weer de koppen bij elkaar. Ook verzekerde de tijdelijke directie onder leiding van Glyraine Jukema, manager planning, en financieel manager Angelique Fredema-Wallé, dat er in augustus drie nieuwe trucks arriveren.
De directie, die overigens pas sinds 1 juli in functie is, denkt aan verschillende scenario’s en strategieën om de bestellingen zo snel mogelijk op het eiland te krijgen.
Maandag heeft de directie de hele dag overleg gevoerd met de ambtenarenvakbonden BTG en Abvo. Dat overleg werd gisteren voortgezet. ,,Het doel was om samen uit een eventuele impasse te raken, voor het welzijn van zowel de gemeenschap die een betere dienstverlening verdient, als onze medewerkers die zich maximaal inzetten onder ongunstige omstandigheden”, aldus de Selikor-top eerder op de dag in een persbericht.
De medewerkers van Selikor waren eerst niet tevreden over de wijze waarop de directie zegt de problemen te willen oplossen. De vakbond heeft daarom zijn eigen voorstel gedaan. Dit wordt ook opgevolgd.

‘Elk jaar drie nieuwe wagens’
Dagelijks moeten er tot maximaal achttien routes gereden worden over het eiland. In een ideale situatie zou Selikor twintig trucks moeten hebben die de weg op kunnen, zodat er altijd twee als reserve paraat staan.
De waarnemend directeuren komen de werknemers tegemoet door de komende drie, vier jaar, elk jaar drie vuilniswagens te vervangen door een nieuwe aankoop. Op die manier wordt dan toegewerkt naar een optimaal bestand van minimaal twintig trucks. Dan zal er minder of zelfs helemaal niet meer in de avonden afval moeten worden opgehaald. ,,Dit alles ervan uitgaande dat de overheid de belofte nakomt wat betreft de betaling.” Begin juni is Selikor een voorschot toegezegd van maximaal 20 miljoen gulden. Het bedrag zou in driemaandelijkse tranches worden uitbetaald.
De vuilophalers weigerden sinds maandag de weg op te gaan vanwege het enorme tekort aan trucks. Volgens Frensel Sillé, voorzitter van vakbond BTG, zijn er twintig vrachtwagens nodig om het afval volgens schema op te kunnen halen, maar dat zijn er de laatste maanden vaak niet meer dan vier tot zes. Daardoor stapelt het vuil zich op tot buiten de afvalbakken en ontstaan er onhygiënische situaties met wormen en afval dat door honden is verspreid.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.