Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Mike Rademaker, hoofd van de medisch-technische afdeling van het Curaçao Medical Center (CMC) Exploitatiebedrijf, heeft in de Staten gisteren aangegeven dat medio november een nieuw magnetic resonance imaging (MRI)-apparaat op Curaçao aankomt en dat in december de eerste patiënten weer onderzocht kunnen worden. MRI is een medische beeldvormingstechniek die wordt gebruikt voor het in kaart brengen van het lichaam en bepaalde lichaamsprocessen.

MRIOp dit moment loopt het CMC, als gevolg van het niet functioneren van het apparaat, 1,8 miljoen gulden aan inkomsten mis. Er werden namelijk per maand 200 tot 300 patiënten onderzocht met het apparaat, wat inkomsten genereerde van tussen de 150.000 tot 300.000 gulden per maand, zo is in de Staten naar voren gebracht.
Er zijn eerst vijf scenario’s onderzocht met betrekking tot de meest gunstige oplossing voor vervanging van het apparaat. Leasen was daar een van. Uiteindelijk is nieuwe aanschaf de beste optie gebleken, zo vertelt Rademaker. In april van dit jaar is het contract getekend. ,,Een MRI-apparaat ligt niet in de schappen dus op het moment van tekenen wordt gestart met de bouw ervan. Medio november wordt het MRI-apparaat verwacht, waarna het geïnstalleerd moet worden. Het huidige apparaat wordt op dit moment ontmanteld. We hebben deze kunnen inruilen voor een waarde van 200.000 dollar”, aldus Rademaker. Ondertussen loopt er een claimtraject om de kosten van het kapotgaan van de MRI-apparatuur te verhalen.
Uitgelegd wordt dat het MRI-apparaat dat nu kapot is in het CMC werd geïnstalleerd toen er nog van uitgegaan werd dat het ziekenhuis in april 2019 zou opengaan. Eenmaal geïnstalleerd moet het aangesloten zijn op stroom en moet de ruimte gekoeld zijn. Dat ging indertijd met een generator omdat het ziekenhuis nog niet af was. Daardoor ontstond er kortsluiting en was er geen back-up aan stroomvoorziening. De storing kwam daarna telkens terug. Nu is de magneet kapot en kan het apparaat niet meer gerepareerd worden. Door de veelvuldige uitval liepen de reparatiekosten bovendien erg uit de hand.
Ten aanzien van de eerste storing, toen het CMC nog niet geopend was, is er een regeling getroffen met bouwer Ballast Nedam. Op dit moment wordt er een dieper onderzoek gedaan, zowel technisch als juridisch, om na te gaan of met een claim nog een deel van de kosten gedekt kunnen worden, zo wordt de Statenleden nader uitgelegd.
Ondertussen, zo legt CMC-directeur Gilbert Martina uit, is de samenwerking met het Advent Ziekenhuis en directrice Cenaida Panneflek prima. ,,Het Advent heeft het schema aangepast en dit weekend nog wordt een inhaalslag gemaakt om de wachtlijst weg te werken.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.