Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Voor corruptie veroordeelde oud-premier Curaçao vraagt bevolking geld om celstraf te ontlopen

Voormalig minister-president Gerrit Schotte van Curaçao vraagt de bevolking van het eiland om hulp bij het betalen van 1,8 miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 900.000 euro). Hij vraagt in video’s op sociale media om donaties en zegt dat hij voor 12 mei het geld moet betalen, anders gaat hij drie jaar de gevangenis in.

Voormalig premier van Curaçao Gerrit Schotte in het stemlokaal tijdens de parlementsverkiezingen op het eiland in 2017.Beeld ANP

Schotte zat tussen 2018 en 2020 twee jaar vast voor onder meer valsheid in geschrifte en ambtelijke corruptie. Daarnaast bepaalde de rechter dat hij het bedrag van 1,8 miljoen gulden moet terugbetalen omdat hij het onrechtmatig verkreeg gedurende zijn periode als minister-president. 

Schotte is tegen die straf in cassatie gegaan, maar in september vorig jaar stelde de Hoge Raad dat de maatregel gehandhaafd moet blijven.

Italiaanse maffiabaas

Schotte was tussen 2010 en 2012 de eerste minister-president van Curaçao na het opheffen van de Nederlandse Antillen.

In de twee jaar waarin hij aan de macht was, kreeg de Italiaanse casino- en maffiabaas Francesco Corallo steeds meer invloed op Curaçao. Hij ‘schonk’ een paar ton aan de MFK, de partij van Schotte, maar wilde als weldoener anoniem blijven. Juridische onderzoekers zagen echter verdachte transacties, waarvan Schotte en zijn partner Cicely van der Dijs persoonlijk profiteerden. In 2016 zijn zij veroordeeld. Van der Dijs werd vrijgesproken van valsheid in geschrifte, maar kreeg 15 maanden cel wegens witwassen.

Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao zegt in een reactie op de video’s dat Schotte al lang weet dat hij moet betalen. Zonder specifiek op de zaak van Schotte in te gaan stelt het OM dat het voor iedereen mogelijk is om een betalingsregeling te treffen. In zijn video’s stelt de oud-premier dat hem nooit die mogelijkheid is geboden.