Al het nieuws

Woordvoerder staatssecretaris: Voor onderwijshuisvesting nog 19,5 miljoen euro

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Den Haag - ,,En er is inderdaad geen apart investeringspakket onder de Onderlinge Regeling.”
Dat antwoordt de woordvoerder van de Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties desgevraagd op vragen van het Antilliaans Dagblad.

F01 VGEEN INVESTERINGSPAKKETVorige week werd de Onderlinge Regeling Samenwerking bij Hervormingen ten behoeve van Curaçao, Aruba en Sint Maarten ondertekend in Den Haag. Deze komt daarmee in de plaats van de consensusrijkswet Coho.

Namens de Curaçaose regering-Pisas (MFK/PNP) verklaarde Caryl Monte, adviseur tevens voorzitter Nationale Hervormingscommissie (NHC), in het bijzijn van premier Gilmar Pisas (MFK) en vicepremier Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP) dat de Nederlandse financiële bijdrage met de OR in vergelijking met het Coho ‘gelijk is gebleven’ en somde daarbij een hele reeks bedragen op. Ingewijden lieten direct al weten dat dit niet klopt.

De woordvoerder van staatssecretaris Van Huffelen bevestigt tegenover deze krant dat er geen investeringspakket is. Ruim twee jaar geleden, in januari 2021, was door de Nederlandse minister van Financiën hiervoor 457 miljoen euro voor de drie Caribische landen vrijgemaakt op de Nederlandse begroting. Dat is er nu niet (meer).
,,Er is wel in 2021 en 2022 in totaal 10,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderwijshuisvesting en 20 miljoen in 2022 voor individuele bedrijfssteun voor Damen Curaçao”, licht de woordvoerder verder toe. Deze bedragen blijken voor het grootste deel al toegezegd ten tijde van de vorige regering van Curaçao. De woordvoerder verder: ,,Voor onderwijshuisvesting is nog 19,5 miljoen euro beschikbaar voor de jaren 2023 en 2024.”

Over de geldmiddelen die horen bij de OR schrijft Van Huffelen enkel het volgende: ter ondersteuning van de uitvoering van de Landspakketten blijft de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) binnen haar ministerie bestaan. De Werkorganisatie heeft hiertoe tot en met 2027 jaarlijks ruim 30 miljoen euro beschikbaar. Circa 6,5 miljoen euro hiervan wordt besteed aan apparaatskosten, voor zowel het eigen personeel als voor de inzet van experts van andere departementen. De resterende middelen kunnen worden aangewend voor de financiering van hervormingsprojecten of voor het beschikbaar stellen van aanvullende deskundigheid of uitvoeringscapaciteit.
Er is verder geen apart investeringspakket. De uitspraken van Monte hebben verbazing gewekt bij zowel politici van de Curaçaose oppositie als van de coalitiepartijen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.