Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

Nederland: Guaidó kan niet meer namens Venezuela spreken

door Op 26-01-2021

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó kan niet meer namens Venezuela spreken, vindt Nederland. Wel blijft hij “een belangrijke gesprekspartner namens de oppositie”, zegt buitenlandminister Stef Blok. Nederland en een zestigtal andere landen erkenden Guaidó twee jaar geleden als interim-president. Hij was toen voorzitter van het Venezolaanse parlement. Niet president Maduro, maar hij zou Venezuela vertegenwoordigen. Maar er is inmiddels een nieuw parlement aangetreden, zonder de oppositie, die de verkiezingen boycotte.

Venezuela heeft nu eigenlijk geen “volledig democratisch gelegitimeerde hoogwaardigheidsbekleders” meer, zegt Blok. “Dat brengt ons in een ingewikkelde positie.”

Blok en zijn EU-collega’s besloten maandag dat ze Guaidó voortaan als “bevoorrechte gesprekspartner” zullen beschouwen. Ondanks felle kritiek uit onder meer het Europees Parlement. Critici noemen het besluit van de EU een nieuwe klap voor de positie van Guaidó en de benarde oppositie.

Nederland en de EU zullen voortaan “op een van-geval-tot-gevalbasis moeten handelen”, zegt Blok. “Dat moeten we nu maar op een heel pragmatische manier doen.”


Meningen van de lezer

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *