Terug naar de krant

Prominent oppositielid Venezuela opgepakt vanwege couppoging

Leeslijst artikel

Het Venezolaans gerechtshof heeft een onderzoek ingesteld naar de couppoging van Juan Guiadó. Zijn rechterhand Edgar Zambrano is de eerste die is opgepakt.

Leeslijst

De Venezolaanse inlichtingendienst heeft woensdagavond (lokale tijd) de oppositiepoliticus Edgar Zambrano opgepakt. Dat heeft Juan Guaidó, de zelfbenoemd interim-president van het Zuid-Amerikaanse land, bekendgemaakt. Zambrano is de rechterhand van de oppositieleider en de vicevoorzitter van het Venezelaanse parlement, waarin de oppositie de meerderheid heeft.

Woensdagavond schreef de politicus op Twitter dat zijn auto werd omsingeld door agenten, toen hij het hoofdkantoor van zijn partij in Caracas wilde verlaten.

Lees ook hoe Guaidó’s revolte vastliep
Gardisten die de kant van Guaidó kozen, vuren waarschuwingsschoten af bij de La Carlota basis, op 30 april.

Zambrano is de eerste persoon uit de entourage van Guaidó die is opgepakt vanwege de mislukte couppoging van de oppositieleider van vorige week. Guaidó probeerde toen het leger aan zijn kant te krijgen, om daarna president Nicolas Maduró uit zijn functie te zetten. Maar de militairen bleven trouw aan de generaal.

Woensdagmiddag werd bekend dat het Venezolaanse hof een strafrechtelijk onderzoek instelt naar de machtssgreep. Daarbij worden zeven bekende oppositieleden onderzocht omdat zij betrokken zouden zijn geweest bij de coup. Guaidó zelf wordt niet vervolgd. De oppositie in het parlement heeft afkeurend gereageerd op het onderzoek. Het hof zou al jaren regeringsgezind zijn.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in