Al het nieuws

Reda Sosial: Kapitaal buitenland aantrekken om achterstand aan te pakken

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De sociale situatie van het Land Curaçao dient ‘de nodige prioriteit te krijgen’ van niet alleen de overheid, maar ook van de private sectoren in de gemeenschap.

F04 Reda Sosial DushiDat schrijft directeur Wilfred Bonafacia van Reda Sosial (Sociaal Vangnet). Zo leest het Antilliaans Dagblad in de opgevraagde jaarrekening 2021 van Stichting Fonds voor Sociale Ontwikkeling en Economische Bedrijvigheid, zoals Reda Sosial officieel heet. De stichting staat voor de bestrijding van armoede en duurzame sociaalmaatschappelijke en economische ontwikkeling.
,,Investeringen in sociaalmaatschappelijke projecten zijn hard nodig”, aldus de bestuurder. Gegeven het feit dat lokaal de financiële ruimte voor sociale projecten zeer beperkt is, dient volgens Bonafacia ‘niet uitgesloten te worden om kapitaal vanuit het buitenland aan te trekken om de sociale achterstand op een slagvaardige wijze aan te pakken’.
In de afgelopen periode heeft de hele wereld de effecten en de gevolgen van het virus Covid-19 gevoeld. De gevolgen, zichtbaar en tastbaar, hadden ernstige repercussies voor enkele sectoren. Als gevolg hiervan is ‘de achterstand op het sociaalmaatschappelijk gebied verder toegenomen’.
De sociaaleconomische situatie van diverse bedrijven en personen was daarvoor al verslechterd en zorgelijk geworden. De consequenties van het virus in de afgelopen twee jaren ‘hebben de situatie alleen nog erger gemaakt’.
Vele bedrijven waren niet meer in staat om het hoofd boven water te houden en vele families kwamen nog verder onder de armoedegrens terecht. Dus de vraag voor financiering van onder andere woningverbetering en sociaalmaatschappelijke projecten zal in 2022 en daarna groot blijven.
Probleem is echter, dat Reda Sosial het met minder subsidiemiddelen moet doen. Subsidie voor de eigen exploitatie en subsidie voor het echte doel van de stichting.

Groeistrategie en Urgentieprogramma

Sinds juni 2019 maakt de stichting ook onderdeel uit van de Groeistrategie en de Sociaal Ontwikkeling Agenda Curaçao (voorheen ‘Urgentieprogramma’). Doel van het programma was om op een effectieve wijze acuut en daadkrachtig armoede te bestrijden, dan wel het inhalen van sociale achterstanden in onze samenleving.
Het waren projecten op het gebied van upgrading van recreatieparken en een sportveld, het verbeteren van woonhuizen ten behoeve van minderbedeelden, het organiseren van een leer-werktraject voor vrouwen die in aanraking zijn gekomen met Justitie en de technische opnames van twee crèches en van drie bijbehorende naschoolse opvangcentrums. Aan het einde van het jaar 2020 werd dit programma door de toenmalige regering stopgezet.
In 2021 werd het woonverbeteringstraject ‘Quick Fixes’ Groeistrategie ten behoeve van de minderdraagkrachtigen, waaronder ouderen, voortgezet met fondsen verkregen van de SOAC in het jaar 2020. Het project is bedoeld om woningverbeteringen te verrichten en het aanbrengen van essentiële benodigde basisvoorzieningen aan woningen die in zeer slechte staat verkeren ter verhoging van het woongenot. In totaal werden 116 woonhuizen van minderbedeelde families opgeknapt voor een totaalbedrag van 1.730.469.
De vraag om soortgelijke woonhuizen te verbeteren is erg groot. Met name voor de minderbedeelde ouderendoelgroep. Aldus Red Sosial. ,,Dit project had een positieve impact op onze gemeenschap.” Aan de ene kant worden woonhuizen van minder bedeelden verbeterd die de woonkwaliteit en -genot van de bewoners bevordert en aan de andere kant wordt ook werkgelegenheid gecreëerd onder de kleine aannemers die genoemde woonhuizen verbeteren. ,,Het is van essentieel belang om meer fondsen beschikbaar te stellen om aan de behoefte van de doelgroep in kwestie te voldoen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.