Al het nieuws

Er komt onafhankelijk onderzoek bij afdelingen ziekenhuis

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Inspecteur voor de Volksgezondheid, Sirving Keli, gaat onderzoek doen bij twee afdelingen in het Curaçao Medical Center (CMC) en drukt de luisteraars van de persconferentie gisteren op het hart dat er direct ingegrepen wordt als mocht blijken dat de kwaliteit in het geding is.

CMCOok de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Javier Silvania (MFK), benadrukt dat de reden voor de persconferentie is om de bevolking gerust te stellen en om te laten weten dat de regering aandacht heeft voor de zorg in het CMC.
De onderzoeken bij de Coronary Care Unit (CCU) en de operatiekamer (OK) zullen in principe vier weken in beslag nemen, waarna in het kader van de transparantie de bevindingen openbaar gemaakt zullen worden.
Keli: ,,Als er veranderingen nodig zijn is het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Spanningen zijn voor de kwaliteit van zorg onwenselijk. Iedereen moet op dezelfde lijn zijn waar het gaat om de kwaliteit. Als dat niet zo is, dan moeten we mogelijk eerder ingrijpen.” Om een betere afstemming te bereiken zal de inspectie voorlopig elke maand samen met de zorgbond CBV en de ziekenhuisdirectie om tafel zitten.
Hoewel het voor de buitenwereld nog steeds wat vaag blijft, gaat Keli iets dieper in op de aanleiding van alle onrust. Zo is er een incident geweest op de CCU. Nadat er een verbeterplan kwam, is er ook daarna nog ‘iets gebeurd’. ,,Er zijn zorgen rondom de kwaliteit van zorg. Er is een incident geweest wat direct bij de inspectie is gemeld, maar dat ook geleid heeft tot ogenblikkelijk ingrijpen van het ziekenhuisbestuur. De directie heeft besloten de CCU-afdeling dichter bij de medium- en intensive-care afdeling te plaatsen. De onvrede ontstond over de verhuizing”, aldus Keli. En hij vervolgt: ,,De inspectie zal op onafhankelijke wijze het hele proces en alles wat er gebeurd is onderzoeken door met alle partijen en betrokkenen te spreken. Daarin worden ook de zorgen van de werknemers meegenomen. De bevindingen worden tegen het licht gehouden van de kwaliteit van zorg, die moet gegarandeerd zijn. Uit het onderzoek kunnen ook verbetervoorstellen komen.”
Bij de OK wordt ook een onafhankelijk onderzoek gedaan. Volgens Keli heeft dit onderzoek een ander karakter want het gaat hier meer om de organisatiestructuur en het accreditatieproces om aan de internationale kwaliteitsnormen te kunnen voldoen. ,,De veranderingen brengen onrust met zich mee. Ook zijn er klachten over bijvoorbeeld materiaal en inroostering. Ook hier worden alle betrokken partijen in het onderzoek meegenomen en is de kwaliteit van zorg het belangrijkste om te waarborgen.”
Keli benadrukt nog eens dat er rust nodig is om het onderzoek goed uit te kunnen voeren. Er is om die reden ook besloten om een mediastilte in acht te nemen. ,,Het onderzoek van de inspectie is niet politiek ingegeven, er zit geen politieke agenda aan verbonden. We doen het onderzoek onafhankelijk. Dat wil ik echt benadrukken, want we willen zuiver blijven.”

Het gaat niet altijd over geld’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.