Al het nieuws

‘Minder electieve zorg’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao Medical Center (CMC) bereidt zich voor op een mogelijke toename van patiënten met Covid-19. Een deel van de electieve zorg wordt daarom uitgesteld.

F00Opschaling 4Dat laat het ziekenhuis weten in een persbericht. De CMC-directie heeft samen met het Outbreak Management Team van het ziekenhuis de beslissing genomen om op te schalen volgens het escalatieplan. Dat is nodig om te kunnen garanderen dat er voldoende middelen zijn voor de zorg aan patiënten in het ziekenhuis.

Deze maand stopt de financiële hulp van Nederland waarmee de kosten voor specialisten en verpleegkundigen uit de Verenigde Staten konden worden gedekt. Het Amerikaanse team werd ingevlogen tijdens de eerste golf coronabesmettingen op het eiland. De CMC-directie is in gesprek met minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) om een oplossing te vinden voor het wegvallen van het team uit de VS. Gekeken wordt of enkele zorgverleners toch kunnen blijven en of er meer specialisten en verpleegkundigen kunnen worden geworven om te helpen bij de escalatiepogingen.

Deze week zal de electieve zorg in het ziekenhuis met 25 procent worden verminderd en volgende week mogelijk verder tot 50 procent. Het gaat om operaties die niet essentieel zijn en ook niet acuut en die gepaard gaan met een ziekenhuisopname van meer dan drie dagen. Alle acute en essentiële zorg gaat wel gewoon door.

De opschaling met extra covid-bedden is nodig omdat het aantal opnames de afgelopen week snel is toegenomen, van 17 dinsdag naar 27 gisteren aan het einde van de dag. Bovendien blijkt uit het persbericht dat er kans is op ‘nog een uitbraak’. Volgens CMC-woordvoerder Germaine Gibbs kunnen 3 van de 27 patiënten waarschijnlijk weer naar huis. Gibbs zei eerder dat binnen het ziekenhuis maximaal 130 van de 300 bedden vrijgemaakt kunnen worden voor patiënten met Covid-19, inclusief 40 tot 46 ic-bedden.

De planningsafdeling van CMC zal contact opnemen met alle patiënten van wie de operatie of ingreep is gecanceld. Wie niet gebeld wordt, kan ervanuit gaan dat de operatie volgens planning doorgaat. Het ziekenhuis zegt er alles aan te zullen doen om zo veel mogelijk behandelingen door te kunnen laten gaan.

De eerder aangekondigde maatregelen en regels van CMC in verband met Covid-19 blijven van kracht. Het dragen van een mondkapje is verplicht, evenals het houden van twee meter afstand en handhygiëne. Patiënten kunnen tussen 11.00 uur en 13.00 uur en 17.00 en 19.00 uur bezoek ontvangen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.