Al het nieuws

Jaarverslag: Recordvangst voor Kustwacht Caribisch gebied

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een recordvangst van in totaal bijna 30 ton drugs, dat was de hoeveelheid aan drugsvangsten in 2022 gemeld in het jaarverslag van de Kustwacht Caribisch gebied.

kustwachtUit de resultaten van onderscheppingen van verdovende middelen waarbij de kustwacht zelfstandig optrad (16.690 kilogram cocaïne en marihuana, totaal 21.806 kilo) valt op te maken dat de totale hoeveelheid in beslag genomen drugs in 2022 sterk is gestegen ten opzichte van 2021. Dit schrijft minister van Defensie, Kajsa Ollongren (D66), aan de Tweede Kamer.
,,De kustwacht schrijft dit vooral toe aan de sterker wordende eigen informatiepositie in het Caribisch gebied, in combinatie met de afnemende invloed van Covid-19 gedurende het verloop van 2022.”
Daarnaast beschikte de kustwacht in heel 2022 - weliswaar naar rato - over het stationsschip van Defensie, dit in tegenstelling tot 2021, toen het schip een aantal maanden niet beschikbaar was.
Ook werd de samenwerking met justitiële partnerdiensten en -landen - zoals de Verenigde Staten, Colombia en Frankrijk - verder geïntensiveerd, ‘hetgeen de strijd tegen internationale ondermijnende criminaliteit ten goede komt’, aldus Ollongren, onlangs nog op bezoek op de eilanden, waaronder Curaçao waar het hoofdkwartier van de kustwacht is gevestigd.
Het jaarverslag 2022 van de kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied werd eind april door de Rijksministerraad (RMR) vastgesteld. Conform de Rijkswet kustwacht legt de minister van Defensie met dit jaarverslag verantwoording af over het functioneren van de kustwacht in 2022.
De kustwacht deed dus een aantal grote drugsvangsten in 2022, in veel gevallen in samenwerking met Defensie of derden. In het voorbije jaar was het realiseren van een ‘24/7’ operationeel inzetbare organisatie een speerpunt op personeelsgebied.
,,De kustwacht werkt aan een significante personele groei, waarvan de eerste resultaten in 2022 al zichtbaar werden”, schrijft de bewindsvrouw. Vorig jaar zag de kustwacht veel nieuw (lokaal) personeel instromen. Nieuw personeel start direct met de Basisopleiding Kustwacht.
Ook leidde de kustwacht drie lichtingen operators voor het Joint Rescue Coordination Centre (JRCC) op. ,,Met het aanvullen van de ploegen van het JRCC ontstond vanaf eind 2022 meer ruimte om dat personeel te trainen en opleidingen te laten volgen’. In 2022 breidde tevens de human resources en ICT-gerelateerde personeelscapaciteit van de kustwacht uit.
Terwijl de organisatie werkt aan deze ‘transitie’, zet de kustwacht dagelijks personeel en middelen in om invulling te geven aan haar taakuitvoering. Die taakuitvoering werd begin 2022 nog beïnvloed door Covid-19, hetgeen resulteerde in een tijdelijk verlaagde inzetbaarheid van operationele eenheden van de kustwacht. ,,Na het afzwakken van de omikrongolf is de impact op de inzetbaarheid in de loop van 2022 verminderd en is de operationele inzetbaarheid verbeterd.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.