Al het nieuws

Air Belgium stopt niet definitief; in toekomst mogelijk seizoensgebonden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vliegtuigbrandstof (jet fuel) op Curaçao kost volgens Air Belgium 20 procent meer dan de maatschappij er op thuisbasis Brussels Airport voor betaalt.

Air BelgiumDat kwam naar voren in een online persconferentie voor de internationale media.
Ook de passagiersbelasting op Curaçao is hoger dan op de luchthaven van de Europese hoofdstad. ,,Twee keer zoveel”, zo werd gesteld, waarbij deze bedragen werden genoemd: 75 euro op Curaçao versus 33 euro in Brussel.
Verder werd in de persconferentie genoemd dat KLM heeft aangekondigd deze winter het vliegschema terug te brengen tot één vlucht per dag. Air Belgium heeft besloten de vluchtfrequentie naar Curaçao gedurende de laagseizoenperiode in de winter te staken, maar er is nog geen besluit genomen over de zomer 2023 en toekomstige vluchten worden mogelijk seizoensgebonden (‘seasonable destination’).
,,Belangrijk voor jullie is dat Air Belgium niet definitief stopt met de vluchten (naar Curaçao, red.), maar wel seizoensgebonden zal gaan werken. Toch een belangrijke nuance”, zegt de woordvoerder van de Belgische luchtvaartmaatschappij tegen het Antilliaans Dagblad.
De vlucht vanaf Brussel naar Curaçao wordt uitgevoerd in combinatie met de bestemming Punta Cana (en soms in plaats van Punta Cana in combinatie met Bonaire). Is er van de zijde van Air Belgium enige kritiek op het ‘dure’ Curaçao; Punta Cana in de Dominicaanse Republiek scoort in dat opzicht nog slechter.
Want tijdens de persconferentie werd gesteld dat jet fuel in Punta Cana zelfs 53 procent meer kost dan op Brussels Airport. En passagiersbelastingen in Punta Cana zijn zelfs ‘drie keer zo duur’: 110 euro per persoon.
Voorts zijn er meer klachten over Punta Cana, want volgens Air Belgium verplicht deze Dominicaanse luchthaven dat reizigers met bestemming Curaçao uit moeten stappen, voordat de vlucht met nieuwe passagiers verder mag. Los van het ongemak voor de klanten, betekent het extra kosten en belastingen. ,,Maar een heel jaar discussie hierover met de lokale autoriteiten heeft niets opgeleverd.”
Volgens Air Belgium heeft Air France – na 25 jaar – besloten met ingang van maart 2023 alle vluchten naar Punta Cana te stoppen. ,,Andere maatschappijen hebben de frequenties gehalveerd.” Om aan te tonen hoe gevoelig de luchtvaart is voor de factor prijs.
Het is duidelijk dat vliegbedrijven kampen met gestegen brandstofprijzen; volgens Air Belgium met 75 procent sinds 1 januari 2022. Ook speelt de zwakke(re) euro ten opzichte van de dollar de maatschappij parten, want er wordt verdiend in euro’s maar in de luchtvaart moet worden betaald in dollars.
De energiecrisis en de hoge inflatie vormen grote uitdagingen, want geanticipeerd wordt dat de vraag zal afnemen, vooral in de ‘prijsgevoelige’ markten. De Caribische regio wordt gezien als zo’n prijsgevoelige markt.
Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Franse eilanden Guadeloupe en Martinique, waar de vraag groot is van november tot medio januari en potentieel in juli en augustus, maar in de rest van de periode een stuk minder. Bovendien is de prijshoogte bepalend voor de vraag. Maar zelfs met een 100 procent bezetting, wordt door Air Belgium op deze route verlies geleden.
Dat komt ook door de overcapaciteit vanuit Parijs door de diverse Franse maatschappijen en de lage tickettarieven als gevolg daarvan. Echter, voor Franse vliegbedrijven gelden andere, meer gunstige, voorwaarden.
Terug naar Curaçao: op 9 maart 2023 wordt door Air Belgium de voorlopige laatste vlucht uitgevoerd (in combinatie met Punta Cana). Afhankelijk van de situatie wordt bekeken of er vanaf de zomer weer gevlogen kan worden.

‘Door import duurder’
,,Curaçao is een eiland dat alle brandstoffen importeert”, legt de woordvoerder van overheids-nv Curoil, leverancier van jet fuel op luchthaven Hato, desgevraagd uit. ,,Dit betekent dat in de prijsstelling van onder andere jet fuel ook transportkosten zijn inbegrepen, wat tot gevolg heeft dat het product daardoor duurder is dan bijvoorbeeld in Brussel.” Curoil streeft er naar eigen zeggen altijd naar ‘om competitieve prijzen aan haar klanten aan te bieden’.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.