RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Curaçao moet - weer - op zoek naar nieuwe uitbater Isla-raffinaderij

De Isla-raffinaderij op Curaçao. Beeld © Getty Images

Op Curaçao zijn de onderhandelingen met de Klesch Group over de overname van de Isla-raffinaderij stopgezet. Eerder deze week had de regering al om opheldering gevraagd over de stand van de zaken.

Naar nu blijkt is de stekker dus helemaal uit het overnameproces getrokken. Sinds eind vorig jaar werd er met de in Zwitserland gevestigde Klesch Group onderhandeld over de overname van de raffinaderij.

Helft van de werknemers ontslagen

Eind 2019 liep na ruim dertig jaar de exploitatie-overeenkomst met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA af. Hoewel er sinds enkele jaren nauwelijks nog werk wordt verricht op de raffinaderij, heeft PdVSA eind 2019 aangegeven een jaar langer de raffinaderij te willen exploiteren.

Maar de overheid koos voor exclusieve onderhandelingen met Klesch en betaalde de werknemers het afgelopen half jaar uit eigen zak. De geplande overname eind juni door Klesch werd door de coronacrisis echter niet gehaald, waarop ongeveer de helft van de 900 werknemers alsnog werd ontslagen.

De Isla-raffinaderij draagt zo'n 10 procent bij aan het bbp van Curaçao. Naast de directe banen, waarvan nu de helft is gesneuveld, zorgt de onderneming indirect voor nog eens een paar duizend werkplekken.

Nog
Lees ook:
Nog geen coronasteun voor inwoners zwaargetroffen eilanden Curaçao, Aruba en Sint-Maarten

Tegenvaller

Klesch wilde proberen de raffinaderij eind 2020 over te nemen, maar volgens Curaçao gaat dat ook niet meer door.

Een flinke tegenvaller, want onder Klesch hoopte premier Eugene Rhuggenaath de kennis op te doen om in de toekomst eventueel zelf de raffinaderij en alles wat erbij komt kijken te kunnen regelen. "Het volledige proces moeten we nog leren", zei hij in maart dit jaar.

Tevergeefse onderhandelingen

De Curaçaose regering moet nu dus op zoek naar een nieuwe uitbater of overnamepartner. Eerder is er al tevergeefs onderhandeld met onder meer het Chinese bedrijf Quandon Zhenrong, het Amerikaans-Saudische bedrijf Motiva en het Rotterdamse oliebedrijf Count.

Dat laatste bedrijf liet zich naar eigen zeggen niet afschrikken door een vermeende corruptieaffaire en de chaos in het nabij gelegen Venezuela, waar alle olie vandaan komt die op Curaçao wordt verwerkt. Toch leidden gesprekken tot niets.

Door de internationale handelsblokkade mogen Amerikaanse bedrijven al jaren geen Venezolaanse olie kopen. De productie in de Isla-raffinaderij is daardoor gekelderd. Vorig jaar kreeg de raffinaderij vrijstelling om met de Amerikanen handel te mogen drijven, maar die overeenkomst liep in januari dit jaar af.