Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bij Refineria di Kòrsou (RdK) zijn, naar nu pas blijkt, de afgelopen periode verschillende experts weggegaan.

RdKSoms omdat hun contract is geëindigd en niet werd verlengd; een andere keer omdat de specialist in kwestie op dit moment liever niet betrokken wil blijven bij de overheids-nv, die de voorbije weken volop in het nieuws is geweest in verband met de voorlopig mislukte zoektocht naar een nieuwe operator van de Isla-raffinaderij en de diverse aangiften wegens valsheid in geschrifte.
Zo blijkt het headhuntingteam niet langer te bestaan uit de vaste vier personen, maar nog slechts uit drie. In de ‘Process Letter Project Arawak’ van december 2021 wordt melding gemaakt dat in dit headhuntingteam, ook wel Steering Committee genoemd, de volgende personen - in deze volgorde - zitting hebben: Herbert Mensche (voorzitter), Arthur Gevers, Ludwin Miguel en Lindomar Scoop. Twee op voordracht van de regering en twee op voorstel van RdK zelf. Ieder van hen is in deze positie benoemd met een eigen expertise.
Voor het Antilliaans Dagblad is recentelijk duidelijk geworden dat Gevers, een ‘senior project engineer’ die bekendstaat als kenner van de Curaçaose raffinaderij, vooral met betrekking tot de technische aspecten ervan, niet langer deel uitmaakt van de Steering Committee. Gevers had een contract met RdK, maar dit werd eind 2022 door interim-directeur Patrick Newton niet verlengd, waardoor Gevers niet langer betrokken is bij dit overheidsbedrijf en het speciale headhuntingteam.
De aanvankelijke vier ‘headhunters’ werden/worden met advies bijgestaan door advocaat Sueena Francisco (Ox&Wolf) wat betreft de juridische aspecten. Daarnaast werd Alberto ‘Chos’ Romero, voormalig financieel-economisch directeur van de Centrale Bank CBCS, ingehuurd als adviseur op het gebied van financiën.
,,Er is niet naar Romero geluisterd”, zei Javier Hernandez, oud-directeur van Refineria Isla/PdVSA, kortgeleden voor televisie. Het contract met Romero is per jaareinde niet verlengd; deze krant verneemt dat dit is gebeurd op zijn verzoek, want hem was zou een nieuwe termijn voor advieswerk zijn aangeboden.
Ook een derde vooraanstaande lokale expert op het gebied van de raffinaderij is niet langer betrokken bij RdK. Het betreft Douglas van der Veen. Hij heeft veel ervaring met en kennis op het gebied van raffinage-economie en -technologie, zowel opgedaan bij PdVSA (Isla) als bij Shell (in Nederland en in Qatar). Van der Veen kreeg van interim-directeur Newton een nieuw contract aangeboden, maar heeft dit niet aangenomen. Deze drie worden, zo verneemt de redactie van diverse bronnen, over het algemeen gekwalificeerd als kundige personen.
De kwestie rond CPR (Caribbean Petroleum Refinery) als preferred bidder voor de overname van de exploitatie van de Isla en het lange tijd door RdK-directeur Newton vasthouden aan deze groep, zelfs toen al lang en breed duidelijk was dat er vervalste financiële stukken waren ingebracht door een of meer aan CPR gelieerde en door CPR naar voren geschoven equity partners, heeft veel onrust gebracht.
Inmiddels is dat traject - na de mediapublicaties, de maatschappelijke én politieke druk in de Staten - stopgezet. Mede in verband met het onderzoek dat het OM doet naar aanleiding van aangiftes door de Centrale Bank CBCS en uiteindelijk ook door RdK zelf, is CPR niet langer de voorkeurskandidaat met exclusieve rechten.
Het is nog onbekend of en hoe de opengevallen plekken bij RdK, onder andere ten aanzien van het headhuntingteam, worden ingevuld. Door alles wat er de laatste tijd bij is gekomen, waaronder de forse beschuldigingen van oud-minister Rutsel Martha als advocaat van GIK (de partij die geen preferred bidder werd, maar wel bij de laatste drie gegadigden zat) aan het adres van premier Gilmar Pisas (MFK), geldt de raffinaderij als politiek gevoelige materie.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.