Direct naar artikelinhoud
commentaarde Venezolaanse crisis

Commentaar: In de Venezolaanse crisis moet Nederland Curaçao ondersteunen en druk op Maduro blijven uitoefenen

‘Minstens zesduizend Venezolanen verblijven inmiddels op Curaçao, op de vlucht voor onderdrukking en sociale ellende.’Beeld AFP

De Venezolaanse crisis heeft nu ook het Koninkrijk der Nederlanden bereikt. Minstens zesduizend Venezolanen verblijven inmiddels op Curaçao, op de vlucht voor onderdrukking en sociale ellende. Nederland heeft Curaçao ondersteuning beloofd bij de opvang van deze vluchtelingen. Daarnaast honoreerde het een verzoek van de Amerikaanse regering en de zelfverklaarde interim-president Guaidó om het eiland als een ‘hub’ voor humanitaire hulp te gebruiken. Zo is de Nederlandse regering direct betrokken geraakt bij de Venezolaanse crisis.

Tot nu beschouwde Nederland het vluchtelingenprobleem op Curaçao als een interne Antilliaanse aangelegenheid. Ten onrechte, omdat Defensie en Buitenlandse Zaken een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het hele koninkrijk zijn. Het is goed dat Nederland nu bijspringt, omdat de Venezolaanse crisis een te grote last is voor het kleine eiland. Het geeft Nederland wel de verantwoordelijkheid om de gevluchte Venezolanen goed te behandelen.

Dat Curaçao als een knooppunt voor internationale hulpverlening wordt aangeboden verdient evenzeer steun, ook al is dat een papieren toezegging zolang de Venezolaanse dictator Maduro zijn land gesloten houdt voor hulpgoederen.

De kwestie-Venezuela is in alle opzichten in een impasse beland. Gehoopt werd dat de crisis snel zou worden opgelost doordat het leger de kant van interim-president Guaidó zou kiezen. Dat is vooralsnog niet gebeurd. Het grootste deel van de strijdkrachten blijft trouw aan president Maduro. Ook pogingen om humanitaire hulp het land binnen te brengen, tegen de zin van het regime, zijn op niets uitgelopen.

De Amerikaanse president Trump heeft een militaire interventie niet uitgesloten. Terecht heeft Nederland gezegd dat Curaçao niet mag worden gebruikt als uitvalsbasis voor militaire acties. Gewapende interventie zou uitlopen op een bloedbad en ook grote politieke schade aanrichten. Zo zou zo’n actie Rusland, China en regionale machten een excuus geven om in hun eigen ‘achtertuin’ in te grijpen.

In deze moeilijke situatie kan Nederland niet zo veel doen, behalve Curaçao ondersteunen en in Europees verband druk blijven uitoefenen op Maduro.