Geen categorie

Zes verdachten Troja veroordeeld

WILLEMSTAD – De zes verdachten die vierenhalf jaar lang Venezolaanse creditcards gebruikten om geld wit te wassen krijgen voorwaardelijke celstraffen.

Het gerecht in eerste aanleg acht bewezen dat zij zich gedurende die periode hebben schuldig gemaakt aan het swipen van Venezolaanse credit cards in ruil voor Amerikaanse dollars. Zij maakten daarbij gebruik van valse facturen en valse pinbonnen.

Hiermee werd gedaan alsof er kleding was verkocht, terwijl er in werkelijkheid was geswipet. De zes hebben het geld dat zij hiermee verdienden witgewassen door het uit te geven.

Hun verdiensten varieerden van ongeveer vijftigduizend tot vijf miljoen dollar. Het gerecht heeft de verdachten voorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd, variërend van 3 tot 24 maanden, afhankelijk van het witgewassen bedrag. Ook zijn verschillende geldbedragen en een woning verbeurd verklaard.

Passief

De straffen zijn voorwaardelijk, omdat het swipen in Curaçao een algemeen aanvaard verschijnsel was, dat in alle openheid gebeurde, terwijl de autoriteiten passief bleven. Daardoor kon – zij het ten onrechte – de indruk ontstaan dat het met de strafbaarheid van het swipen wel meeviel en kon het, ook vanwege de voordelen die het voor het eiland opleverde, ongeremd groeien.

Aan de verdachten worden bedragen ontnomen variërend van honderdduizend tot vierenhalf miljoen gulden. Dit waren de opbrengsten van het swipen, na aftrek van de kosten. Bij niet betaling wordt dit vervangen door hechtenis van drie maanden tot drie jaar, afhankelijk van het bedrag.


Lees ook:

Deel dit artikel