Al het nieuws

Gerstenbluth: Derde golf is meer een plateau

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het aantal nieuwe besmettingen op Curaçao neemt af, maar te traag. Anders dan in de eerste en tweede golf is er geen piek te zien. De uitbraak lijkt dan ook meer op een plateau.

curafname1Dat heeft epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren toegelicht in een Relato di Dia. ,,We zijn nog niet waar we willen zijn”, zegt Gerstenbluth. ,,Dit is geen traditionele golf. Op deze manier zal het doorgaan met opnames in het ziekenhuis en zal de druk op het ic-personeel groot blijven.” Dat het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen met het coronavirus op eenzelfde niveau blijft hangen is geen goed nieuws. De ‘positivity rate’, het percentage positieve resultaten van alle testuitslagen, daalde van 5 naar 2,5 procent. Maar de reproductiefactor ‘r’, die aangeeft op hoeveel andere mensen iemand het virus overdraagt, blijft rond de 1 hangen. Gerstenbluth: ,,Die factor moet ruim onder de één zijn en moet veel sneller afnemen.”


Zorg gaat vooral uit naar kwetsbare groepen
De zorg gaat nu vooral uit naar de medisch gezien kwetsbare groepen in de samenleving, zoals ouderen en mensen met een chronische ziekte. Uit de cijfers van de afdeling epidemiologie blijkt dat aan het begin van deze golf vooral veel jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar positief testten op het coronavirus. Maar dat beeld is in de loop der weken veranderd. Gerstenbluth zegt dat de besmettingen nu vooral worden aangetroffen in de leeftijdscategorie van 25 tot 65 jaar. ,,Jongeren infecteren thuis oudere gezinsleden en familie. Die zien we dan later in het ziekenhuis terug.”
De oproep is dan ook om ‘beter voor ouderen en kwetsbaren te zorgen’. ,,Let extra op als je bij ouderen of mensen met hoog risico in de buurt bent”, zei premier Gilmar Pisas (MFK) in dezelfde Relato di Dia. ,,Houd afstand, draag een mondkapje en was je handen regelmatig met water en zeep. Dit zijn de mensen die, ook al zijn zij gevaccineerd, toch ernstig ziek kunnen worden.”
Inderdaad is er een kleine kans dat iemand die langer dan twee weken geleden een eerste en tweede dosis van het vaccin heeft gekregen, besmet raakt, zegt epidemioloog Gerstenbluth. Dat wordt bevestigd door de weekregistraties van epidemiologie. Ongeveer tachtig procent van de besmettingen betreft mensen die ‘niet beschermd zijn’. Dat zijn mensen die helemaal niet zijn gevaccineerd, of alleen een eerste prik hebben gehad. Maar ook mensen die binnen twee weken na de tweede prik zijn besmet.
Ook het overzicht van de ziekenhuisopnames laat steeds weer zien dat het merendeel van de covidpatiënten die in het Curaçao Medical Center (CMC) terechtkomen niet of niet volledig is gevaccineerd. ,,Het gaat om 97 procent”, zegt Gerstenbluth. ,,De boodschap is duidelijk. Dit zijn de feiten. Laat je vaccineren! Dat is het meest verstandige wat je kunt doen.”
Vaccineren is ook in het rijtje coronaregels opgenomen, samen met: afstand houden, drukte vermijden, handen wassen met water en zeep en niezen en hoesten in de elleboog. Vooralsnog lijken niet veel mensen gehoor te geven aan het dringende verzoek van de overheid om zich alsnog te laten vaccineren. De afgelopen vier dagen werden in totaal 583 prikken gezet; 320 mensen kregen een eerste dosis van het coronavaccin toegediend en 263 een tweede dosis. Gisterochtend stonden 96.821 personen geregistreerd voor vaccinatie. Daarvan hadden er 95.525 een eerste prik gekregen en 85.701 ook al de tweede. Zondagochtend 22 augustus waren er 96.531 registraties, 95.205 eerste prikken en 85.438 tweede prikken.

Twee minder op covid-ic
Op de covid-ic van het Curaçao Medical Center (CMC) lagen gisterochtend twee patiënten minder dan een dag eerder. Van de 36 patiënten met Covid-19 hadden er 18 intensieve zorg nodig. Op Curaçao waren er 48 nieuwe besmettingen. Die kwamen naar voren uit 2.027 testresultaten. Een van de besmettingen betreft een geval van import, de overige mensen zijn op het eiland zelf geïnfecteerd met het coronavirus. Het aantal actieve gevallen daalde van 476 naar 457, nadat 67 mensen uit isolatie mochten.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.