Nieuws Curaçao

OM organiseert reconstructie van fataal ongeluk Rotterdam, waarbij drie Curaçaoënaars om het leven kwamen

ROTTERDAM – Het Openbaar Ministerie gaat in de nacht van 13 op 14 mei in Rotterdam-Zuid het dodelijke ongeval reconstrueren dat op tweede kerstdag 2022 het leven kostte aan drie Curaçaoënaars. Voor de rijproeven wordt die nacht een groot deel van de snelweg A15 en het Groene Kruisplein onderaan de afrit afgezet.

Dit maakte de officier van justitie donderdag bekend in de rechtbank in Rotterdam, tijdens een eerste inleidende en drukbezochte zitting in de zaak tegen de 29-jarige verdachte Suraj A. uit Den Haag.

bol

Het Openbaar Ministerie verdenkt A. van drievoudige doodslag. Hij zou driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol hebben gedronken en in de vroege ochtend met hoge snelheid door rood licht zijn gereden.

Bij het ongeluk op een knooppunt op de Groene Kruisweg kwamen de 27-jarige Michelangela ‘Lala’ uit Spijkenisse, haar 36-jarige man Renault Jr. Curiel uit Helmond en hun dochtertje van zeven om het leven. “Het jonge gezin had geen schijn van kans” , aldus de officier.

Onderzoek wees uit dat de verdachte 133 km per uur moet hebben gereden ten tijde van de botsing. De rijsnelheid is berekend aan de hand van twee verkeerslussen in het wegdek. De botssnelheid zal nog hoger hebben gelegen, want de tweede lus lag na de botsing.

Hoe snel de verdachte, die zich niets van het ongeluk zegt te herinneren, daadwerkelijk heeft gereden moet verder technisch onderzoek uitwijzen. Tijdens de reconstructie zullen forensisch verkeersspecialisten van de politie tijdens rijproeven rijden over lussen. Dat gebeurt in aanwezigheid van een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om de botssnelheid te kunnen bepalen.

bol

De officier noemde het een ‘verschrikkelijk ongeval, veroorzaakt door extreme verkeersovertredingen.’ Het tragische ongeluk heeft veel indruk gemaakt op Rotterdamse agenten. “Dit is er eentje van de buitencategorie, zeggen agenten. Dit hebben ze nog nooit eerder meegemaakt.”

Mogelijk heeft de verdachte 600 meter voor het ongeval 176 kilometer per uur gereden. Zijn gedragingen waren zo ernstig dat hij de kans heeft aanvaard dat mensen konden komen te overlijden, redeneert het OM. De rechtbank vindt de verdenkingen ernstig genoeg om het voorarrest van de man op basis van de doodslag voort te zetten.

De verdachte was niet bij de zitting aanwezig, onder meer omdat hij nog aan het revalideren is. “Hij is inmiddels vijf keer geopereerd. Door complicaties moest hij vechten voor zijn leven”, aldus zijn advocaat. Hij benadrukte hoe verschrikkelijk zijn cliënt het voor de nabestaanden vindt. “Hun immense verdriet staat centraal.”

De volgende zitting is op 20 juni.

Deel dit artikel