Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Kibrahacha is een samenwerking tussen lerarenopleidingen en (basis)scholen op de ABC-eilanden met als doel om een betere leraar op te leiden. ,,Samen versterken wij het onderwijs en leiden wij op tot de Caribische leraar van de 21e eeuw”, zo staat op de website te lezen.

F04 Aandacht voor lokale leraarOnlangs waren Barbara Sol van Liseo Boneriano en Angela Richardson van Maris Stella VSBO op werkbezoek bij het Radulphus College om plannen te maken voor het opleiden van Caraïbische leraren op de ABC-eilanden. ,,Zonder dat de mensen jaren naar Nederland moeten”, zo schrijven zij er op LinkedIn bij. Door het initiatief worden opleidingsinstituten, opleidingsscholen (de stageplekken) en studenten meer en beter met elkaar verbonden. Kibrahacha: ,,Opleidingsinstituten verzorgen de opleidingen tot leraar primair onderwijs, funderend onderwijs, 2e en 1e graads (dit zijn docenten voor het voortgezet onderwijs voor specifieke vakken, red.). In de huidige structuur dragen zij de grootste verantwoordelijkheid voor het opleiden van de aankomende docent. Het doel van Kibrahacha is om deze verantwoordelijkheid te delen met de opleidingsscholen; daar waar studenten stage lopen en werkervaring opdoen.”

De opleidingsinstituten blijven overigens verantwoordelijk voor het curriculum en de diplomering van studenten. En de opleidingsscholen krijgen verantwoordelijkheid over de kwaliteit van opleiden op de werkplek. ,,Hierdoor worden praktische en theoretische kennis gelijkwaardig en zijn leraren beter voorbereid op hun toekomst”, zo meent de organisatie.

Kibrahacha is overigens een uitvloeisel van een eerdere verkenning op de eilanden waarbij is gesproken met de instituten en schoolbesturen. De ministers van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland tekenden een samenwerkingsprotocol om het opleiden van leraren in het Caribisch gebied te versterken. In 2019 is een centrale commissie opgericht met vertegenwoordigers van de opleidingsinstituten en schoolbesturen. Zij hebben het partnerschap opgezet met de naam Kibrahacha.

Het overkoepelende doel is: ,,Samen de beste leraar op de beste plek opleiden.” Uitgelegd wordt dat door het vormen van een partnerschap tussen opleidingsinstituten en opleidingsscholen de praktische route van de leraar erkend wordt omdat het vak het beste geleerd wordt door het te doen, door te reflecteren en door te verdiepen met theorie. Of andersom door vanuit theoretische kennis de werking ervan in de praktijk te ervaren. En dat moet leiden tot het samen ontwikkelen en borgen van het beste curriculum voor de Caribische leraar in de 21e eeuw: ,,Een wereldleraar.”

De aangesloten opleidingsinstituten zijn op Curaçao de University of Curaçao (UoC) en de UoC-dependance op Bonaire en op Aruba het Instituto Pedagogico Arubano en de Universiteit van Aruba. De aangesloten opleidingsscholen (stageplekken) zijn op Curaçao het St. Antonius College, Kolegio Santa Famia, de M.M. Römerschool, Prinses Margriet School en dr. Albert Schweitzer School . Op Aruba het Colegio Cristo Rey, de Mon Plaisir School en de Prinses Amalia Basisschool. Op Bonaire het Kolegio Papa Cornes, Kolegio Kristu Bon Wardador en de Basisschool de Pelikaan.

Overigens zijn nieuwe geïnteresseerde partners welkom, zo staat op de website kibrahacha.org.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.